Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Михайло Добкін привітав колектив ВАТ «Турбоатом» з 80-річчям підприємства

Михайло Добкін привітав колектив ВАТ «Турбоатом» з 80-річчям підприємства

Голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін привітав колектив заводу «Турбоатом» та його генерального директора Віктора Суботіна з 80-річчям підприємства. «Завдяки багаторічному досвіду, вмілому менеджменту, згуртованій та висококваліфікованій команді фахівців різних ланок підприємство є визнаним лідером енергетичного машинобудування не лише на вітчизняному, а й світовому ринку. Продукція з маркою «Турбоатом» експлуатується в 45 країнах світу. Портфель замовлень постійно поповнюється. А це означає трудову зайнятість майже 6 тисяч харків’ян і зростання їх заробітної плати, вчасне надходження податків, зборів та єдиного соціального внеску до державного і місцевого бюджетів. Бажаю вашому підприємству подальшого розвитку, нових ділових контактів та вигідних замовлень», – йдеться у телеграмі.

Довідка. ВАТ «Турбоатом» сьогодні, 21 січня, відзначає 80-річчя. Будівництво підприємства почалося в квітні 1929 року. Через три з половиною роки , 21 січня 1934 року, Харківський турбогенераторний завод почав працювати.

Зараз «Турбоатом» входить до числа провідних турбобудівних підприємств світу і спеціалізується на виробництві турбін для теплових і атомних електростанцій, гідравлічних турбін для гідроелектростанцій і гідроакумулюючих електростанцій, газових турбін для теплових електростанцій, парогазового й іншого енергетичного обладнання. Виробництво турбін здійснюється за замкнутим циклом: від проектно-конструкторських і науково-дослідних робіт до виготовлення, складання, випробування турбін і їх відвантаження. Виробничі потужності підприємства дозволяють щорічно випускати парові турбіни загальною розрахунковою потужністю 8 млн. кВт і гідравлічні турбіни загальною потужністю 2 млн. кВт.

Турбіни ВАТ «Турбоатом» успішно працюють на електростанціях 45-ти країн Європи, Азії, Америки та Африки, у тому числі: 400 парових турбін на ТЕС загальною потужністю 50 млн. кВт; 169 турбін на 27-х АЕС загальною потужністю 50 млн. кВт; 533 гідротурбіни на 100 ГЕС загальною потужністю 39 млн. кВт і 480 гідрозатворів.

У 2009 році підприємство удостоїлося Державної премії України в галузі науки і техніки за роботу "Створення парових турбін нового покоління потужністю 325 МВт".

«Турбоатом» закінчив 9 місяців 2013 року з чистим прибутком у 399,6 млн. грн. Дохід від реалізації продукції склав 1 млрд. 431,1 млн.грн., що на 15 % більше, ніж за аналогічний період 2012 року. Питома вага експорту в загальному обсязі реалізації - 48 %. «Турбоатом» перерахував до державного та місцевих бюджетів у вигляді податків, зборів та єдиного соціального внеску 281,1 млн.грн. Середньомісячна зарплата промислово-виробничого персоналу становила 4 тис. 208 грн., виробничих робітників - 5 тис. 869 грн., її зростання - 18 %. Чисельність працюючих на підприємстві станом на 1 жовтня - 5 тис. 708 осіб.