Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В інформаційно-виставковому центрі «Бузок» відкрилася виставка живопису «Блаженні ті очі, що бачать»

В інформаційно-виставковому центрі «Бузок» відкрилася виставка живопису «Блаженні ті очі, що бачать»

В основу концепції православно-мистецького проекту Василя Синчука «Блаженні ті очі, що бачать» покладено масштабний мистецький і філософський задум - за допомогою мистецько-картинного відеоряду передати молитовний душевний стан паломника в святих місцях; дати можливість глядачеві побачити місця, де відбувалися реальні події християнської історії, описані в Старому і Новому завіті. Духовну наповненість виставки, її особливу значущість в дні  Різдвяних святок зазначила директор Департаменту масових комунікацій ХОДА Вікторія Маренич. «Для нас величезна честь сьогодні приймати цю виставку. Особливо в цей день, який в народі називають великим святом - святом Святого Василя і Старого Нового року. Мені б дуже хотілося побажати всім, хто завітає до нашого інформаційно-виставкового центру, якомога більше наповнити себе інформацією і знаннями, знайти справжній куточок раю тут - у Харкові, в галереї «Бузок». Я дякую всім за довіру до «Бузка», за ту значну роботу і той величезний шлях, який ви особисто пройшли», - сказала Вікторія Маренич.

На виставці представлені картини із зображеннями православних святих місць в Україні, Росії, Ізраїлі, Туреччині, Сирії, Йорданії. До експозиції увійшли роботи художників харківського творчого об'єднання «Буріме»: Валентина Грицаненка, Олега Лазаренка, Олександра Лисенка, Олександра Шеховцова, Олександра Резніченка, Дениса Саражина, Володимира Шандиби, Валерія Шматька.

Серед пустельно-гірських пейзажів Кесарії, серед фантастичної давнини руїн Капернаума художники намагаються відшукати приховану кромку сакральних енергій, побачити острівці, близькі саме Йому.

За словами одного з авторів, Заслуженого художника України, доцента кафедри культурології Харківської державної академії культури Валентина Грицаненка, робота над проектом тривала більше 7 років. Було написано майже 800 картин.

«Коли ви піднімаєтеся на гору Спокус, де 40 днів перебував у пості та молитві Ісус Христос, то звідти перед вами відкривається найстаріше місто світу - Єрихон, Іудейська пустеля, далеко - Йордан, праворуч - Мертве море. На території Йорданії ледь видно гору Нево, з якої побачив землю обітовану Мойсей. Коли ви дивитеся на все це і стоїте біля каменю, на якому сидів Христос, моменти священної історії сприймаються зовсім інакше. Ви ніби стаєте її свідками», - поділився враженнями від побаченого Валентин Грицаненко.

Через 2 тижні в галереї буде зміна цієї експозиції, а сама виставка триватиме до 12 лютого. Після Харкова її побачать жителі Луганська.