Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині необхідно розширити землі природно-заповідного фонду

На Харківщині необхідно розширити землі природно-заповідного фонду

Про це в ході брифінгу розповів Міністр екології та природних ресурсів України Олег Проскуряков. Говорячи про роботу, спрямовану на розширення та землеустрій території національних парків, він підкреслив, що в Харківській області відсоток територій природно-заповідного фонду становить всього 2,5%. «Програма «Розвиток природно-заповідного фонду України до 2015 року» становить 10%, до 2020 року – 15%. У Харківській області ця цифра практично в три рази менше. Ми обговорювали це питання, необхідно працювати, щоб розширити цю територію», – сказав Олег Проскуряков.

Також Міністр зазначив, що українське законодавство щодо розвитку природно-заповідного фонду досить жорстке, з великою кількістю обмежень. Так, на деяких землях фонду взагалі заборонені будь-які роботи. Це зустрічає опір з боку власників.

«Зараз створена робоча група при Адміністрації Президента України, де ми розробляємо ту нормативну базу, яка допоможе нам лібералізувати це законодавство. У роботі використовується досвід таких європейських країн, як Німеччина, де земель природно-заповідного фонду близько 30%. У Німеччині якщо на будь-якій території проживає рідкісний вид флори чи фауни, їй присвоюється статус заповідного фонду та власника просто повідомляють, що він має вести всі свої роботи з урахуванням особливостей життєдіяльності цього виду», – пояснив міністр.