Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У тиждень права учні Харківської гімназії №12 відвідали Дзержинський районний суд

У тиждень права учні Харківської гімназії №12 відвідали Дзержинський районний суд

Сьогодні з ініціативи Юридичного департаменту ХОДА відбулася екскурсія до Дзержинського районного суду м. Харкова для учнів 11 класу Харківської гімназії №12. «У рамках Всеукраїнського тижня права у навчальних закладах Харківської області відбувся ряд семінарів на тему «Мої права та обов'язки». Сьогодні старшокласникам була надана можливість побувати в суді Дзержинського району м. Харкова. Мета цього візиту – ознайомлення дітей з процесом розгляду судових справ, формування правової культури, правової свідомості та поваги до закону», – зазначила заступник директора Юридичного департаменту ХОДА Анна Ковальова.

Під час екскурсії школярі оглянули залу судових засідань – всього в суді 9 зал, побували у трьох канцеляріях суду – кримінальних, цивільних та адміністративних справ, ознайомилися з архівом і конвойним приміщенням для тимчасового утримання підсудних.

«Сьогодні у нас день відкритих дверей, і ми вам трохи розповімо про роботу суду. Суд розглядає цивільні, кримінальні та адміністративні справи. Сюди звертаються всі громадяни, які бажають захистити свої права. При надходженні документів ми керуємося інструкцією з діловодства та правовстановлюючими документами. Документи реєструються в загальній канцелярії – цей процес комп'ютеризований – і передаються суддям, які беруть справи до розгляду», – розповіла керівник апарату Дзержинського районного суду м. Харкова Тетяна Смецьких.

Вона також повідомила, що у зв'язку з введенням в Україні нового Кримінально- процесуального кодексу в суді обладнано приміщення для відеоконференцій. Тепер існує можливість проводити судові засідання, не запрошуючи осіб безпосередньо до будівлі суду.

«Це дуже цікава екскурсія, мені дуже сподобалося. Необхідність мати справу з судом – це те, від чого себе ніхто заздалегідь не вбереже. Це з будь-яким може трапитися. Під час екскурсії хоча б починаєш розуміти, як усе відбувається. Навіть при вирішенні елементарних побутових питань людей лякає слово «суд», а виявилося, все не так вже й страшно. На мене справив велике враження архів, де зберігаються кримінальні справи – їх там дуже багато, а також камери, де утримуються під вартою підсудні. Це досить гнітюче місце», – сказала учениця 11 класу Харківської гімназії №12 Алла Косовська.