Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Дошкільнятам розповіли про ази морально-правової культури

Дошкільнятам розповіли про ази морально-правової культури

Всеукраїнський Тиждень права, який розпочався на Харківщині 9 грудня, не оминув своєю увагою і наймолодших громадян нашої держави – вихованців дошкільних навчальних закладів. Представники Юридичного департаменту Харківської обласної державної адміністрації провели гру-розвагу «Подорож до країни права» для вихованців Комунального закладу «Дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) №294 Харківської міської ради», під час якої у доступній ігровій формі розповіли їм про ази морально-правової культури.

Як зазначила заступник директора Юридичного департаменту Харківської облдержадміністрації – начальник управління правової та організаційно-контрольної роботи Тетяна Барановська, правова освіта та правове виховання молоді в дусі поваги до закону завжди було пріоритетним державним завданням. Відповідно до Національної програми правової освіти населення, затвердженої Указом Президента України від 18 жовтня 2001 року № 992/2001, правове виховання починається ще з дитячого садочка, де дітям надаються початкові знання про норми поведінки, формуються навички їх дотримання, виховується повага до батьків, вихователів, ровесників, людей похилого віку.

«Дітям-дошкільнятам доступні лише найбільш загальні уявлення про свої права і свободи, а також способи їх реалізації в різних життєвих ситуаціях. Ознайомлення з правами людини вже в наймолодшому віці сприяє моральному становленню особистості дитини, формуванню етичних уявлень, гуманних почуттів і взаємовідносин, допомагає прищепити повагу до себе і інших людей. Знайомлячись з правами, діти вчаться зважати на думку та інтереси інших людей (право на власну думку), захищати слабких (право на особливий захист), справедливо вирішувати суперечки і конфлікти, адекватно оцінювати свої дії і вчинки», - підкреслила Тетяна Барановська.