Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківська область і Афганістан зацікавлені у співпраці в сферах будівництва, освіти, військової промисловості

Харківська область і Афганістан зацікавлені у співпраці в сферах будівництва, освіти, військової промисловості

Заступник голови Харківської облдержадміністрації Юрій Сапронов і перший заступник голови обласної ради Олена Олешко сьогодні зустрілися з Надзвичайним і Повноважним Послом Ісламської Республіки Афганістан в Україні Мохаммадом Акбар Мохаммаді. Юрій Сапронов зазначив, що Харківська область є одним з ключових в економічному плані регіонів України. Харківщина - це 6 % ВВП країни. За соціально-економічним розвитком область займає 4-е місце в країні. Зовсім нещодавно Харківщина підтвердила свій рейтинг з конкурентоспроможності та інвестиційної привабливості серед регіонів України, посівши в рейтингу друге місце після м. Києва.

«Харківська область традиційно привертає увагу іноземних партнерів науковим, кадровим, ресурсним та економічним потенціалом, потужними промисловими підприємствами, сільським господарством. Історія відносин Харківської області з Афганістаном поки що схожа на тонкий зошит. З вашим приходом в Україну ми сподіваємося, що цей літопис стане більш об'ємним», - підкреслив Юрій Сапронов.

Як зазначив Мохаммад Акбар Мохаммаді, за останні 30 років Афганістану було завдано величезної шкоди через військові конфлікти. Найбільше постраждала економіка освіта та культура. У зв'язку з цим, Афганістан зацікавлений у співпраці в сферах будівництва, освіти, військової промисловості.

«Ми сподіваємося, що Харків допоможе нашій країні підвищити освітній рівень нашої молоді. Афганістан щороку відправляє понад 2 тис. осіб на навчання в різні країни, і ми зацікавлені у співпраці з вузами Харківщини», - підкреслив Посол.

Він також повідомив, що до Афганістану прийшов великий капітал, і якщо українська економіка побажає брати участь у розвитку країни, то це бажання буде тільки вітатися. Також Мохаммад Акбар Мохаммаді підкреслив, що Афганістан вкладає мільярди доларів у будівництво. Він запросив представників великих харківських компаній в Афганістан, щоб вони могли на місці зорієнтуватися, в яких проектах взяти участь, наприклад, будівництво нового Кабула.

«Також Афганістан потребує відновлення свого військового потенціалу. Ми сподіваємося, що в цьому питанні нам допоможуть харківські оборонні заводи. Делегація з Афганістану вже побувала на деяких з них. Очікується, що президенти двох країн зустрінуться і підпишуть угоду про співпрацю. На першому місці в цьому документі буде питання про співпрацю в сфері економіки, потім - в оборонній сфері, потім - освіта і культура», - зазначив Мохаммад Акбар Мохаммаді.