Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Стратегічною метою розвитку науки має стати підвищення конкурентоспроможності всього Харківського регіону

Стратегічною метою розвитку науки має стати підвищення конкурентоспроможності всього Харківського регіону

За своїм науковим потенціалом Харківська область посідає 1 місце серед регіонів України. В області налічується близько 200 наукових установ різного профілю, або 15% від загальної кількості у державі. Найбільш важливо, що 60% з них відносяться до галузевих установ. Проте існує ряд проблем, що стримують інноваційний розвиток регіону. Саме про шляхи їх подолання сьогодні йшла мова під час засідання колегії Департаменту інноваційного розвитку промисловості і транспортної інфраструктури ХОДА на тему «Роль науки як основного чинника інноваційного розвитку промисловості».

У засіданні взяли участь директор Департаменту інноваційного розвитку промисловості і транспортної інфраструктури ХОДА Юрій Гуренко, керівники провідних промислових підприємств, установ галузевої, академічної та вузівської науки.

«Без руху вперед, без вірно обраного напрямку, без інноваційних розробок, які допоможуть його здійснити, не буде ні зростання валового продукту, ні самого продукту. А якщо і буде, то морально застарілий, неконкурентоспроможний на ринку. За 9 місяців 2013 року загальний обсяг виконання в області наукових та науково-технічних робіт становить близько 20% наукового продукту, виробленого в Україні. На сьогодні до п'ятірки лідерів входять ДП «УкрНТЦ «Енергосталь», ПАТ «Хартрон», ДП «Гіпрококс», ДП «УХІН», ДП «НІОХІМ» та ін. Тож стратегічною метою розвитку науки має стати підвищення конкурентоспроможності всього Харківського регіону», - зазначив Юрій Гуренко.

В ході засідання було розглянуто основні напрями підвищення ефективності участі науки в реформуванні економіки та інноваційному розвитку промислового виробництва регіону. Так, ефективним вирішенням цих питань може бути вироблення на регіональному рівні пропозицій щодо вдосконалення чинного законодавства з питань інноваційного та кластерного розвитку, формування команди інноваційних менеджерів, впровадження нововведень у промислове виробництво.