Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Для будівництва комплексу з переробки ТПВ на Дергачівському полігоні необхідно 43,8 млн. дол. США

Для будівництва комплексу з переробки ТПВ на Дергачівському полігоні необхідно 43,8 млн. дол. США

Про це повідомив в ході Інтернет-конференції на сторінці Харківської ОДА в соціальній мережі Facebook, яка проводилась в рамках Днів відкритості регіону на виконання соціальних ініціатив Президента України, перший заступник голови ОДА Валентин Дулуб. «Питання вивезення твердих побутових відходів дуже важливе і вирішується постійно. Зазвичай обсягу полігонів не вистачає, і одним з виходів є будівництво сучасних сміттєпереробних заводів, які дозволили б звільнити частину площ», – підкреслив він. Валентин Дулуб нагадав, що 4 серпня 2011 року Харківський міський голова Геннадій Кернес і голова Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України Владислав Каськів підписали Протокол про наміри щодо будівництва в Харкові комплексу з переробки твердих побутових відходів. Цей проект почав реалізовуватися в рамках підготовки та реалізації в Харкові національного проекту «Чисте місто». На ці цілі в районі виділено 53 га землі.

Був проведений пошук інвесторів, і одним з них став Міжнародний банк реконструкції та розвитку. Будівництво комплексу з переробки ТПВ з системою збору, утилізації полігонного газу та виробництва електричної енергії в м. Дергачі почнеться тоді, коли будуть виконані всі пункти постанови КабМіну за процедурою підготовки та узгодження необхідного пакету документів щодо залучення фінансових ресурсів МБРР для реалізації інвестпроекту «Розвиток міської інфраструктури-2». Загальна сума коштів, необхідних для реалізації субпроекту, становить 43,8 млн. дол. США або 350 млн. грн.

«Проект серйозний, він реалізовуватиметься за найсучаснішими технологіями. Він включає в себе облаштування протифільтраційного екрану, системи збору та видалення атмосферних і поверхневих стоків, системи постійного спостереження за підземними водними горизонтами прилеглої до полігону території та системи утилізації полігонного газу з виробництвом електроенергії. Реалізуючи цей проект, ми намагаємося зробити все можливе для поліпшення екологічного стану в Дергачівському районі та в цілому в Харківській області», – заявив перший заступник губернатора.

Теги