Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Сьогодні Україна має сучасні законодавчі акти щодо сприяння розвитку громадянського суспільства

Сьогодні Україна має сучасні законодавчі акти щодо сприяння розвитку громадянського суспільства

Про це сьогодні під час тематичної зустрічі «Хід виконання програми розвитку громадянського суспільства в Харківській області» з представниками управління внутрішньої політики ХОДА Департаменту масових комунікацій ХОДА та відповідних відділів районних державних адміністрацій області сказала голова Громадської ради при Харківській облдержадміністрації Ірина Давидова.

За її словами, сьогодні в області зареєстровано більше 3 тисяч громадських організацій. Однак, згідно зі статистикою, активну участь у громадському житті беруть від 3 до 7% українців. Саме на об'єднання громадян в різні організації і спрямований ряд законодавчих актів, ухвалених в 2013 році. У першу чергу Закон України «Про громадські об'єднання», Указ Президента України «Про План заходів щодо реалізації у 2013 році Стратегії державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні» та ін.

«Я вважаю Указ Президента дорожньою картою і для чиновників, і для громадськості. Взаємодія між ними повинна бути дорогою з двостороннім рухом. Якщо не рухатися назустріч один одному, жодного результату не буде. І цьому треба вчитися. У цьому указі дано алгоритм, який дозволяє громадським організаціям взаємодіяти з органами влади не так, як це було раніше, а так, як цього вимагає сьогоднішній день», - сказала вона.

У ході зустрічі обговорювалися конкретні проблеми, з якими стикаються чиновники районних адміністрацій та органів місцевого самоврядування області в роботі з громадськістю. За словами Ірини Давидової, фахівці підрозділів внутрішньої політики повинні володіти широкими знаннями, оскільки громадські організації різнопланові, проте чиновники зобов'язані будувати роботу з кожною з них.

«Не з усіма структурними підрозділами у нас налагоджена активна робота. Комусь не вистачає досвіду, хтось не розуміє необхідність цієї роботи. Але ми з цим боремося. Нове керівництво Департаменту масових комунікацій ХОДА нас підтримало в тому, що в роботі громадських рад теж повинна бути своя вертикаль. Ми потребуємо зв'язку з районами,  і їм це теж необхідно. Було ухвалено рішення створити раду керівників громадських рад області, де ми будемо вчитися, обговорювати і вирішувати питання, які існують в районах», - сказала Ірина Давидова.