Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У галереї «Бузок» відбудеться творча зустріч з автором світового бестселера «Кремлевские жены» Ларисою Васильєвою

У галереї «Бузок» відбудеться творча зустріч з автором світового бестселера «Кремлевские жены» Ларисою Васильєвою

26 листопада о 17.00 в інформаційно- виставковому центрі «Бузок» (вул.Сумська, 25) в рамках іміджевого проекту «Харьковская сирень P.S.» відбудеться творча зустріч з поетом, публіцистом, драматургом, автором світового бестселера «Кремлевские жены», дійсним членом Академії російської словесності, почесним професором Ноттінгемського університету (Великобританія) Ларисою Васильєвої. Також 26 листопада о 13.30 відбудеться зустріч зі студентами та викладачами університету ім.В.Н. Каразіна. 27 листопада о 11.30 - з читачами у бібліотеці ім.Короленка, о 13.00 - зі студентами та викладачами Харківського національного університету педагогічного університету імені Г.С. Сковороди.

Лариса Васильєва народилася 23 листопада 1935 року в Харкові, в родині видатного інженера - конструктора Миколи Олексійовича Кучеренка, одного з творців танків серії БТ і Т- 34. Є автором більше двадцяти поетичних збірок, перша з яких «Льняная Луна» вийшов у світ в 1966 році.

Протягом 80-х років ХХ століття Лариса Васильєва працювала над темою, яка стала центром її книг: «Жёны русской короны», «Кремлёвские жёны», «Дети Кремля», «Жена и муза». Ці твори, що побачили світ у 90-х роках, привернули до себе читацьку увагу. А книга «Кремлевские жены» стала першим досвідом відкриття затаєних дверей московського Кремля. Ця книга переведена на багато мов і стала світовим бестселером.

У 1976 році, після смерті батька, Лариса Васильєва почала збирати документальні матеріали про танк Т-34 і його творців. Результатом став роман-спогад «Книга про батька», де образи його сучасників даються на тлі Харкова і Нижнього Тагілу. У 2001 році Лариса Васильєва разом з однодумцями почала будівництво музейно-меморіального комплексу «Історія танка Т-34», в центрі уваги якого харків'яни.

Довідка. Закінчила філологічний факультет МГУ. Працювала в редакції журналу «Радянська жінка». Автор поетичних збірок: «Огневица» (1969), «Лобода» (1970), «Синій сутінок» (1970), «Одна земля, одна любов» (1973), «Веселка снігу» (1974), «Зустріч» (1974 ), «Поляна» (1975 ), «Листя» (1980), «Світильник» (1985 ), «Дивна властивість» (1991) та ін.
Лариса Васильєва - активний громадський діяч, входить до складу Громадської ради міста Москви, є членом Всесвітнього жіночого форуму, головою Ради бібліотеки української літератури в Москві.
Нагороджена орденами і медалями, є лауреатом вітчизняних і зарубіжних премій, серед них премії імені Пушкіна, Лермонтова, Дельвіга, Маяковського. У 2010 році Лариса Васильєва стала лауреатом премії імені Буніна за збірки віршів «Пагорб» і «Чотири жінки у вікні». На її честь названа зірка в сузір'ї Стрільця. Ця нагорода підписана космонавтом Германом Титовим.
У червні 2013 року Указом Президента України нагороджена орденом «За заслуги» III ступеня.