Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові відбулася акція «Запали свічку», присвячена пам'яті жертв Голодомору

У Харкові відбулася акція «Запали свічку», присвячена пам'яті жертв Голодомору

Сьогодні о 16:00 на площі Свободи запалили свічки в пам'ять про жертви Голодомору 1932-33 років. Студенти і школярі вишикувалися на площі з запаленими вогнями в руках, а потім виклали з 300 лампад величезний хрест, закликаючи харків'ян завжди пам'ятати про ту біду, яка спіткала Україну. До всеукраїнської акції «Запали свічку» приєдналося понад 300 представників молодіжних та громадських організацій Харківщини. Також вогні пам'яті загорілися у вікнах Будинку рад. Крім цього, сьогодні в Харкові загиблих вшанували покладанням квітів та хвилинами мовчання, в храмах відбулися панахиди.

Довідка. Голод 1932-1933 років став спільною трагедією країн колишнього Радянського Союзу. Він охопив основні зернові райони СРСР – Україну, Північний Кавказ, Нижнє і Середнє Поволжя, значну частину Центрально-Чорноземної області, Казахстан, Західну Сибір і Південний Урал.
У ці роки на території Поволжя, Центрально-Чорноземної області, Північного Кавказу, Уралу, Криму, частини Західного Сибіру, Казахстану, України та Білорусії від голоду і хвороб, пов'язаних з недоїданням, загинуло близько 7 млн. осіб. Причиною цьому були репресивні хлібозаготівлі, які значно погіршили важкі наслідки неврожаю 1932 року.