Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Розуміння дітьми значення толерантності дозволить уникнути порушення прав людини у майбутньому

Розуміння дітьми значення толерантності дозволить уникнути порушення прав людини у майбутньому

Сьогодні в спеціалізованій школі-інтернаті «Обдарованість» відбувся відкритий «Урок толерантності». У ньому взяли участь директор Департаменту науки і освіти ХОДА Роман Шаповал, директор Департаменту масових комунікацій ХОДА Вікторія Маренич, директор школи-інтернату Лариса Карпова та учні 9-а класу інтернату. Учні школи – обдаровані діти з усіх районів Харківщини – протягом місяця визначали для себе значення слова «толерантність», з чого вона складається, в чому проявляється і як її можна виховати в людях. Сьогодні у присутності почесних гостей та експертів – учнів старших класів – вони захищали свої проекти. Розбившись на 3 групи, діти доповідали про результати своїх досліджень і спостережень щодо суті поняття «толерантність».

«Я відзначаю високий рівень сприйняття матеріалу, вашу впевненість в тому, що ви робите. Також мені дуже сподобалися приклади, що сьогодні навів кожний з вас. Незалежно від того, який шлях у подальшому ви оберете, я зрозумів, що школа для вас – центр вашої уваги і вашого розвитку. Вважаю, що мета, яку ми ставили разом із вами – обговорити проблеми сучасних взаємовідносин між людьми, а також між державами в консенсусі реалізації тих завдань, які ставить перед нами Президент України, досягнута. Як виявило тестування, всі визначили для себе поняття толерантності і розібралися в суті пов’язаних з нею проблем», – зазначив Роман Шаповал.

Вікторія Маренич в свою чергу зазначила, що рівень обізнаності, який виявили діти, дозволяє сподіватися, що вони виростуть толерантними людьми і будуть не лише знати свої права, але і поважати права інших жителів України і світу.

«Мені дуже приємно було почути різні думки, різні погляди на таку дорослу тему, як толерантність. Гадаю, багато дорослих не можуть сформулювати навіть частини того, що назвали ви. Хочу подякувати вам і передати вітання від голови Харківської облдержадміністрації Михайла Добкіна. Завдяки розумінню толерантності, яке закладається в цьому навчальному закладі, у майбутньому у нас не буде жодних проблем, які б стосувалися порушення прав людини в Україні. Кілька днів тому уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко зазначив, що на сьогодні в нашій країні достатньо високий рівень дотримання прав дитини, і це підтвердила Голова Представництва Дитячого фонду ООН в Україні Юкіе Мокуо», – додала вона.

Довідка. Спеціалізована школа-інтернат «Обдарованість» Харківської обласної ради заснована 4 роки тому. Зараз у ній живе і вчиться 270 обдарованих дітей, які представляють всі райони Харківської області. В інтернаті функціонують 8-11 класи, набір учнів в які проводиться за конкурсом. Вихованці школи «Обдарованість» – переможці обласних та всеукраїнських Олімпіад, конкурсу-захисту робіт Малої академії наук, лауреати стипендії Президента України.