Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В області на 100% виконується завдання Президента щодо забезпечення гарантованих прав дітей

В області на 100% виконується завдання Президента щодо забезпечення гарантованих прав дітей

В області на 100% виконується завдання Президента щодо забезпечення гарантованих прав дітей. Це право на освіту, на дошкільну освіту і право на всебічний розвиток у формі позашкільної освіти. Про це заявив директор Департаменту освіти і науки Харківської облдержадміністрації Роман Шаповал. За його словами, на Харківщині успішно виконується План з охоплення дошкільною освітою дітей у віці 5 років: вони на 100% охоплені різними формами дошкільного виховання. В минулому році було відкрито 42 дошкільні навчальні заклади, у цьому році – додатково ще 20, не враховуючи груп короткотривалого перебування та приватних дитячих садків.

«В області була запроваджена електронна реєстрація для тих батьків, які бажають віддати своїх дітей у дитячий садок за географічним принципом. Сформована електронна черга до дошкільних навчальних закладів. Молоді люди, які мають дитину віком до року, мають право на реєстрацію вже зараз, щоб влаштувати дитину через рік або два. Одночасно можна бути зареєстрованим лише в один заклад. Це постійно діюча система, яка може задовольнити кожного», – зазначив Роман Шаповал.

Він повідомив, що охоплення шкільною освітою складає майже 100%, і за доступністю Харківщина є однією з найперших в Україні. В регіоні є розгалужена мережа закладів інтернатного типу для дітей з вадами або проблемами із здоров’ям, які також повністю задовольняють всі бажання дітей і батьків щодо отримання інклюзивної освіти.

«Одним з основних факторів з точки зору забезпечення прав дітей є фактор контролю за отриманням тих освітянських послуг, які має забезпечувати держава. Це здійснюється як відділами освіти на місцях, так і Департаментом освіти і науки в цілому в області. Тому ми можемо сказати, що система контролю за забезпеченням права дітей на освіту повністю знаходиться в межах трикутника «батьки – школа – органи освіти», а в центрі трикутника – дитина», – заявив директор Департаменту.

Теги