Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Питання розрахунків за оренду майнових та земельних паїв має важливе соціально-економічне значення

Питання розрахунків за оренду майнових та земельних паїв має важливе соціально-економічне значення

Таку думку висловив в ході засідання колегії облдержадміністрації голова ХОДА Михайло Добкін. За його словами, розрахунки за оренду майнових та земельних паїв – це своєрідний індикатор ставлення бізнесу і влади до тих людей, які, маючи невеликий достаток, отримують орендну плату за землю і мають ще одне стабільне джерело доходу для своєї родини. Крім цього, своєчасний розрахунок за паї і його сума не нижче встановленої – це реальне джерело наповнення дохідної частини місцевих бюджетів, а значить – додаткова можливість вирішувати завдання на селі, черпаючи кошти не тільки у сільгосппідприємств і з держбюджету, а й беручи їх у дохідній частині місцевих бюджетів.

«3-4 роки тому розрахунки за оренду земельних і майнових паїв були пущені на самоплив і часто за них розраховувалися аж з нового врожаю, маючи заборгованість перед людьми. Цій порочній практиці було покладено край. Ми встановили конкретні строки платежів і певну планку за розміром розрахунків, – зазначив губернатор. – Сьогодні з поставленим амбітним, але цілком досяжним завданням 850 грн. за 1 га земельного паю, впоралися 13 районів з 27, з решти чотирнадцяти 8 районів мають всі шанси на її виконання».

Михайло Добкін заявив, що за ті землі, які передаються в оренду та суборенду за сірими схемами, платять близько 1 тис. грн. на 1 га. Значить, людина, яка працює при діючому оподаткуванні, яке в Україні надає пільги сільгоспвиробникам, здатна виплатити 850 грн. за гектар орендованої землі.

Теги