Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Уповноважений Президента з прав дитини та ЮНІСЕФ об’єднують зусилля в захисті дітей від насильства

Уповноважений Президента з прав дитини та ЮНІСЕФ об’єднують зусилля в захисті дітей від насильства

Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко підтримує глобальну інформаційну кампанію Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) «Зупинимо насильство над дітьми». «Будь-яке насильство над дитиною - фізичне чи психологічне - заборонене законодавством», - констатував Ю.Павленко. Водночас, зазначив Уповноважений Президента, українське суспільство, на жаль, терпиме до насильства й сприймає його як норму життя. «У повсякденному житті діти отримують від дорослих стусани, ляпаси, їх б’ють в ім’я «дисципліни» батьки, вчителі, вихователі… ті дорослі, від яких вони залежать», - сказав він.

Так, соціологічні опитування підтверджують: у 10% сімей України насильство в сім'ї застосовується як форма покарання дитини. «У 60% сімей сварять дитину за провину, зокрема в грубій формі. Це можна розцінювати як психологічне насильство у ставленні до дитини», - зауважив Ю.Павленко.

У свою чергу, голова Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Юкіе Мокуа зауважила, що в кожній країні, в кожній культурі існують прояви насильства щодо дітей. «Насильство щодо дітей занадто часто залишається непоміченим, непочутим та замовчаним. Тому цього року Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) розпочав інформаційну ініціативу в усьому світі, закликаючи пересічних громадян та урядовців вжити рішучих заходів щодо боротьби з насильством над дітьми», - сказала вона.

Окрім того, на переконання Уповноваженого з прав дитини, потребує розробки та впровадження цикл навчальних матеріалів для педагогічних, медичних, соціальних працівників щодо ненасильницьких методів виховання або впливу на дітей. «Ми звернулися до Міносвіти з пропозицією запровадження програми шкільних служб вирішення конфліктів (медіації) в усіх школах України. Від якості роботи й рівня професіоналізму психолога та соціального педагога в школі (вирішення конфліктів, недопущення конфліктів, примирення дітей) залежить дуже багато проблем нематеріального характеру і, зокрема, питань психічного здоров’я дітей в школі», - сказав Уповноважений Президента.

«Жодне насильство по відношенню до дітей не може бути виправдане, адже повага до людської гідності й фізичної недоторканості є універсальним принципом», - резюмував Уповноважений Президента.

Теги