Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Інтернет дає гарантію свободи, можливість почувати себе громадянами глобального інформаційного суспільства

Інтернет дає гарантію свободи, можливість почувати себе громадянами глобального інформаційного суспільства

Сьогодні під час прес-конференції голова Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі Василь Костицький нагадав, що у часи газетного буму в США у 20-х - 30-х роках минулого сторіччя представники газетного бізнесу гостро ставили питання про свободу слова і незалежність, і уникали реєстрації друкованих ЗМІ, як це зараз відбувається в Україні із Інтернет-бізнесом. «Я розумію, що Інтернет є на сьогоднішній день не тільки засобом спілкування, але й освітньо-науковим і пошуковим ресурсом, засобом торгівлі. Тобто це є чистий феномен, але Інтернет на сьогоднішній день дає гарантію свободи, можливість почувати себе громадянами глобального інформаційного суспільства, громадянами землі. І тому я проти того, щоб спробувати на Інтернет одягнути узду. Я категорично проти цензури у будь-якій формі, навіть вишуканій», – розповів Василь Костицький.

Також він зазначив, що забезпечити контроль за Інтернетом можливо лише через саморегулювання. У комісії була надія на співпрацю з Інтернет-асоціацією України, яка контролює 80% ринку контенту в Україні, але бізнес претендує на саморегулювання.

«Як може держава регулювати ситуацію? Поставити загальнонаціональні сервери, як це зробив Китай, і контролювати все. Чи поставити загальнонаціональні фільтри, як це зробили Норвегія і Швеція. Мені здається, що ми технічно поки що до цього не готові. Тому вся надія тільки на чесніть і порядність Інтернет-бізнесу, але на це дуже важко претендувати. Ми видаємо методичні рекомендації, пробуємо популяризувати ідеї безпечного Інтернету, але поки що це виглядає, як голос волаючого у пустелі», – повідомив Василь Костицький.