Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В регіональному перинатальному центрі запроваджують європейські стандарти надання медичної допомоги

В регіональному перинатальному центрі запроваджують європейські стандарти надання медичної допомоги

Відбулася зустріч заступника голови Харківської облдержадміністрації Ігоря Шурми з доктором з Литви Гульміусом Шупшинскасом, в ході якої було обговорено перспективи розвитку перинатальної допомоги у Харківській області. За словами заступника губернатора, в 2013 році в ході реалізації Національного проекту «Нове життя. Нова якість материнства та дитинства» Міністерство охорони здоров’я і керівництво проекту надають особливу увагу підвищенню кваліфікації медичних спеціалістів. Протягом тижня фахівці Харківського і Луганського регіональних перинатальних центрів – акушерки, медичні сестри, лікарі-акушери-гінекологи – відпрацювали разом із експертами з Литви теоретичні знання і практичні навички щодо надання медичної допомоги матерям та новонародженим в ситуаціях ускладнень. Тренінг був організований за підтримки Фонду ООН в галузі населення.

Завданням тренінгу було відпрацювання дій фахівців у конкретних ситуаціях можливих ускладнень перебігу вагітності, пологів та виходжування новонароджених з малою масою тіла або з патологією. Роль міжнародних експертів полягала у професійному обговоренні з колегами медичних дій, виявлення позитивних сторін і недоліків у практиках.

Особливістю тренінгу є відпрацювання ролі середнього медичного персоналу, зокрема, акушерок, при наданні допомоги у перинатології. В країнах ЄС акушерки виконують значно більший обсяг роботи по нагляду за вагітними, підготовці до пологів та ведення пологів, а на медичних сестрах, що працюють в палатах інтенсивної терапії для новонароджених, лежить значна відповідальність. Ця прогресивна практика буде запроваджуватися на Україні, відповідно, зростатимуть вимоги до кваліфікації середнього медичного персоналу.

Теги