Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Напередодні Всесвітнього дня толерантності у Харкові відбувся прес-тур до грузинського культурного центру «Сакартвело»

Напередодні Всесвітнього дня толерантності у Харкові відбувся прес-тур до грузинського культурного центру «Сакартвело»

На реалізацію завдань Президента України щодо зміцнення міжнаціональної злагоди та порозуміння, задоволення культурних та освітніх потреб національних меншин сьогодні на Харківщині створено 82 громадських об’єднання національних меншин. Серед них одним із найбільш активним є Грузинський культурний центр при Харківській обласній організації «Грузинське національно-культурне товариство «Сакартвело», створений наприкінці 2010 року.

За словами керівника центру Нони Гогохія, три дні на тиждень працює недільна школа, яку відвідують 25 вихованців. Тут вони вивчають не тільки мову, історію Грузії, релігієзнавство, а й основи національної культури та традиції грузинського народу. З минулого навчального року при школі працює ще й танцювальний ансамбль «Імеді».

«Я вважаю, що людина, яка не знає культуру і традиції своєї рідної країни, ніколи не буде поважати чужі. А ми поважаємо український народ, ми дуже схожі. У першу чергу тим, що обидва народи православні і дуже гостинні. І кухня українська нам подобається. Тепер ми готуємо не тільки чахохбілі і сациві, але обов'язково і український борщ, млинці і котлети. Що стосується дітей, які навчаються в центрі, то вони дуже талановиті, я ними пишаюся. Я навіть не очікувала, що вони так легко вивчатимуть і пісні, і мову. Ми єдині представляли Україну на міжнародному конкурсі каліграфії в Грузії і посіли призові місця», - сказала Нона Гогохія.

Також Культурно - освітній центр плідно співпрацює з Міністерством діаспори в Грузії, яке допомагає підручниками, методичною літературою. З останніх подарунків нетбук з розробками уроків грузинської мови для малюків.