Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківщина зацікавлена у співпраці з низкою підприємств Мінської області

Харківщина зацікавлена у співпраці з низкою підприємств Мінської області

У ході візиту до Мінської області делегація Харківщини відвідала низку підприємств. Зокрема, спільне білорусько-італійське підприємство «Унібокс», комунальне унітарне підприємство «Мінська овочева фабрика», ВАТ «Борисівський завод агрегатів». За словами першого заступника голови Харківської облдержадміністрації Валентина Дулуба, всі підприємства становлять інтерес для Харківщини, і співпрацю з ними буде включено у план заходів у рамках співробітництва Мінської та Харківської областей.

«Підприємство «Агробокс», яке входить у СП «Унібокс», безумовно, справило враження масштабами, науковим підходом, високою продуктивністю. Їх м'ясо-молочна продукція дуже високої якості, процес годівлі великої рогатої худоби та виробництва контролюється за допомогою двох сучасних лабораторій. Підприємство не стоїть на місці, рухається вперед, розробляє нові проекти будівництва корівників, впроваджує нові технології. Це єдине в світі підприємство, яке все необхідне виробляє самостійно: будівельні матеріали, обладнання, сільгосптехніку і т.д.», - зазначив перший заступник губернатора.

Мінська овочева фабрика повністю забезпечує свіжими овочами місто Мінськ. Також фабрика має 1500 голів великої рогатої худоби, орні землі. Виробляє продукції на 15 млн. дол. на рік. Підприємство працює за сучасними технологіями. Місто вкладає кошти в розвиток підприємства, а воно відповідає йому якісною, екологічно чистою продукцією.

«Співпрацю з підприємствами, які ми відвідали, впевнений, обов'язково буде включено в план взаємодії між нашими областями. Ми почерпнули дуже багато цікавого для себе, у нас є, що запропонувати нашим білоруським друзям. Ми готові і надалі обмінюватися досвідом», - зазначив Валентин Дулуб.

Довідка. Спільне білорусько-італійське підприємство «Унібокс» - перший резидент вільної економічної зони "Мінськ". Створено в 1998 р. Основні напрямки діяльності: виробництво енергоефективного опалювального обладнання; сільське господарство; виробництво високоефективної сільськогосподарської техніки; виробництво труб з нержавіючої сталі. На 1 січня 2013 року в Білорусі вже функціонувало 270 доїльних залів виробництва СП «Унібокс» в цілому на 7940 доїльних місць, які дозволяють обслуговувати поголів'я близько 160000 корів. Також тільки в Республіці Білорусь працювало більше 1 500 одиниць сучасної сільськогосподарської техніки виробництва СТОВ «Ферабокс».

Комунальне унітарне підприємство «Мінська овочева фабрика» є одним з провідних виробників овочевої продукції. Історія «Мінської овочевої фабрики» починається з 1963 року, коли було ухвалене урядове рішення про будівництво спеціальних тепличних комбінатів - зимових опалювальних теплиць з регульованим мікрокліматом. У вересні 2004 року РУП «Мінська овочева фабрика» було переведено в комунальну власність міста Мінська. В даний час фабрика має 18,6 га теплиць захищеного ґрунту. Фабрика одна з небагатьох в Білорусі, де працюють з біологічними засобами захисту рослин. У результаті на підприємстві отримують екологічно чисті овочі, не «засмічені» зайвою дозою пестицидів і нітратів. Фабрика спеціалізується також на вирощуванні лікувальних і пряно-ароматичних трав, утримує велику колекцію лікарських рослин європейської та далекосхідної флори - близько 100 видів. На початку 2007 року на Мінській овочевій був відкритий цех з переробки лікарських рослин і виробництва чайних напоїв. Тоді ж підприємство представило свою нову торгову марку FAVIT - Фабрика вітамінів.