Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Досвід Мінського парку високих технологій може бути корисний при створенні IТ-парків у Харкові

Досвід Мінського парку високих технологій може бути корисний при створенні IТ-парків у Харкові

Делегація Харківської області 30 жовтня відвідала Парк високих технологій в Мінську. Як розповів заступник директора Парку Олександр Мартінкевіч, Парк створено згідно з Декретом Президента Білорусі в 2005 році. Мета створення - формування сприятливих умов для розробки в Республіці Білорусь програмного забезпечення, інформаційно-комунікаційних технологій, спрямованих на підвищення конкурентоспроможності національної економіки.

За словами заступника директора, Парк високих технологій має право надання податкових пільг на систематичній основі. Резиденти ПВТ звільняються від усіх корпоративних податків, включаючи податок на додану вартість, податок на прибуток, а також митні збори. Індивідуальний прибутковий податок для співробітників компаній-резидентів Парку має фіксовану ставку і становить 9%.

«Привабливість ПВТ полягає не тільки в податкових пільгах, а й у знаннях, інноваціях, а також висококваліфікованих фахівцях. Білоруські фахівці беруть участь в IT-проектах будь-якої складності, починаючи з системного аналізу, консалтингу, підбору апаратних засобів і закінчуючи конструюванням і розробкою складних систем. Вони проходять навчання та атестацію в навчальних центрах IBM, SAP, Oracle, Microsoft та інших світових IT-лідерів. Ще одна перевага білоруських програмістів - це те, що вони є не тільки талановитими та кваліфікованими розробниками ПЗ, але також володіють глибокими знаннями в математиці, фізиці та інших науках. Підтвердженням високого класу програмістів є міжнародні перемоги і нагороди. Зокрема, гра "World of tanks", створена одним з резидентів ПВТ, є найпопулярнішою грою у світі», - зазначив Олександр Мартінкевіч.

Він також підкреслив, що на відміну від більшості європейських і азіатських Парків, ПВТ Білорусі - віртуальний Парк. Це означає, що правовий режим ПВТ діє на всій території Республіки Білорусь. «Ви можете зареєструватися в якості резидента і використовувати всі переваги ПВТ незалежно від того, де розміщується офіс вашої білоруської компанії: від обласного центру до невеликого населеного пункту. Це дозволяє повною мірою використовувати освітній, науково-дослідний, професійний та інфраструктурний потенціал всієї країни», - зазначив заступник директора.

За словами першого заступника голови Харківської облдержадміністрації Валентина Дулуба, досвід ПВТ може бути корисний при створенні IT-парків у Харкові.

«Створивши ПВТ, Білорусь вирішила серйозну проблему витоку молодих, талановитих кадрів за кордон. Тут вони можуть знайти застосування своїм знанням, умінням і заробити хороші гроші. Крім того, Парк реалізує житлову програму і забезпечує співробітників житлом. Все це, звичайно ж, сприяє тому, що кращі фахівці залишаються працювати в Білорусі. Нам було дуже цікаво ознайомитися з роботою Парку. Ми багато що взяли на озброєння. Нам до цього також потрібно прагнути. Але, впевнений, коли ми в Харкові реалізуємо подібний проект, наш IT-парк буде не гірше, ніж в Білорусі», - підкреслив Валентин Дулуб.

Довідка. 22 вересня 2005 року підписаний Декрет Президента Республіки Білорусь №12 «Про Парк високих технологій». У червні 2006 року - у Парк прийняті перші резиденти, ними стали компанії: ІП «ЕПАМ Системз», ЧУП «Сакрамент ІТ», ІТ СТОВ «Системні технології», СП ЗАТ «Научсофт».

Більше 30% співробітників Парку - жінки. Більше 70% співробітників Парку - молоді люди та дівчата до 28 років. Компанії з 50 країн світу є замовниками Парку високих технологій. 87,4% виробленого в Парку програмного забезпечення йде на експорт. 39% постачається в США і Канаду, 48% до країн Європи, 12% до Росії і СНД. Резидент ПВТ компанія «ЕПАМ Системз» є лідером в аутсорсингу розробки програмного забезпечення в Центральній та Східній Європі.