Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Візит делегації Харківщини в Мінську область стане потужним імпульсом для активізації взаємовигідного співробітництва

Візит делегації Харківщини в Мінську область стане потужним імпульсом для активізації взаємовигідного співробітництва

Делегація Харківської області на чолі з першим заступником голови облдержадміністрації Валентином Дулубом 30 жовтня зустрілася з в.о. голови Мінського обласного виконавчого комітету Василем Акуличем. У ході зустрічі обговорювалися питання подальшої співпраці між Харківською і Мінською областями.

Як розповів Василь Акулич, в області найбільш розвинені промисловість і сільське господарство. Найбільші підприємства: Білоруська калійна компанія, завод «Белаз», який виробляє найбільший за вантажопідйомністю автомобіль у світі, Мінський тракторний завод. Мінська область виробляє 1,5 млн. тонн молока, до 400 тис. тонн м'яса, утримує 1 млн. голів великої рогатої худоби, 11 млн. голів птиці, до 1 млн. свиней. Основна частина продукції відправляється на експорт, переважно до Росії. Переробні підприємства оснащені сучасним обладнанням. Продукція цінується тим, що у виробництві не використовуються ні наповнювачі, ні домішки - це здорові продукти.

«Наша дружба з Україною зав'язана давно. Угода про взаємне співробітництво, укладена з Харківською областю в 1995 році, носить проміжний характер. Закликаю вас чогось повчитися у нас, чогось ви нас навчите. Необхідно від слів переходити до справи. А їх у нас дуже багато. Ми можемо створювати спільні підприємства з переробки. Крім того, у нас дуже великий досвід будівництва молочно-товарних комплексів», - зазначив Василь Акулич.

За словами Валентина Дулуба, досвід Мінської області за деякими напрямками може бути корисний для Харківщини. Зокрема, досвід створення тваринницьких комплексів, що може стати корисним при реалізації проекту «Село майбутнього».

«З цілої низки питань ми складемо конкретний ряд заходів. Серед пріоритетних напрямків нашої взаємодії: агропромисловий комплекс, IТ- технології, розробка і впровадження нових енергозберігаючих та енергоефективних технологій, машинобудування, харчова та переробна промисловість. Упевнений, наш візит стане серйозним поштовхом до конкретної роботи та активізації взаємодії», - підкреслив перший заступник губернатора.

Довідка. Зовнішньоторговельний оборот з Республікою Білорусь за січень - вересень 2013 року склав 92,4 млн. дол. США і збільшився на 4,2% порівняно з аналогічним періодом 2012 року (88,7 млн. дол. США).

Експортні поставки за січень - вересень 2013 року склали 58,4 млн. дол. США, що на 16,4% більше, ніж за аналогічний період 2012 року (50,2 млн. дол. США). Імпортні поставки за січень - вересень 2013 року склали 34,1 млн. дол. США і знизилися на 11,6 % порівняно з аналогічним періодом 2012 року (38,6 млн. дол. США).

Угода про дружбу і співробітництво між Мінської та Харківською областями підписана 19 грудня 1995 року. У рамках Договору були підписані Угоди про торговельно-економічне, науково-технічне і культурне співробітництво між Вовчанською районною державною адміністрацією та Логойським районним виконавчим комітетом; між Чугуївською районною державною адміністрацією та Дзержинським районним виконавчим комітетом.