Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківському музеї Голокосту відкрито виставку «Євреї в битвах і опорі. Опір чехословацьких євреїв під час Другої світової війни»

У Харківському музеї Голокосту відкрито виставку «Євреї в битвах і опорі. Опір чехословацьких євреїв під час Другої світової війни»

Сьогодні в Харківському музеї Голокосту за підтримки Почесного консульства Республіки Чехія відкрилася виставка, присвячена руху опору чехословацьких євреїв під час Другої світової війни, яка була створена з ініціативи єврейської громади м.Прага. Участь у  відкритті взяли представники Почесного Консульства Чехії, Генерального Консульства Російської Федерації, головний рабин Харківської області Мойше Москович, представники міськвиконкому, громадськості.

За словами директора музею Лариси Воловик, матеріали виставки говорять про те, що євреї були не тільки об'єктом винищення нацистською Німеччиною, а й активними учасниками військових дій. Близько 1,5 млн. євреїв брали участь у антинацистському опорі в арміях країн антигітлерівської коаліції, а також у підпіллі і партизанському русі. Найбільша їх кількість була в арміях Польщі - 140 тисяч чол., СРСР - 500 тисяч чол., США - 550 тисяч чол.

«Завжди, коли ми говоримо про Голокост, ми говоримо про євреїв, що загибли під час нацистської окупації. Проте дуже мало ми говоримо про опір. Хоча близько 9 тисяч чехословацьких євреїв брали участь у антинацистському і антифашистському опорі зі зброєю в руках. Виставка охоплює період Другої світової війни з 1938 року, коли до влади в Німеччині прийшли нацисти, і до 1945 року. Окремі сторінки присвячені  чехословацькому батальйону Людвіга Свободи, який звільняв наш Харків. Представлено тут і дуже цікавий опір, який розпочався   з теріторії Палестини», - сказала Лариса Воловик.

Наступну аналогічну виставку в музеї планують присвятити участі вже польських євреїв в європейському  антифашистському опорі.