Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові греки відсвяткували День «Охі!»

У Харкові греки відсвяткували День «Охі!»

В урочистому заході, який відбувся 26 жовтня, взяли участь заступник начальника Департаменту масових комунікацій ХОДА Ольга Дутова, голова Харківського міського товариства греків «Геліос» Георгій Майшмаз. Незвичайна назва свята з'явилася в пам'ять про важкі роки Другої Світової війни: 28 жовтня 1940 року італійський посол вручив прем'єру Греції Іоанісу Метаксасу ультиматум, який пропонував відкрити державний кордон для здачі італійським військам стратегічних об'єктів і капітуляції Греції. Люди вийшли на вулиці міст. У той день вся країна хором скандувала «Охі!» – «Ні!»

Від імені голови Харківської обласної адміністрації етнічних греків з святом привітала Ольга Дутова.

«Хочу привітати вас з подвійним святом, яке важливе для Греції та України – звільнення і рішуче «ні» тим, хто намагався завоювати вашу і нашу батьківщину. Дуже приємно, що тут поряд висять прапори двох країн, це дуже гріє душу і серце. Я хочу сказати вам величезне спасибі за ту частинку Греції, яка залишиться сьогодні в наших серцях, і хочу додати, що товариство «Геліос» проводить дуже важливу і необхідну роботу, тому що познайомитися з грецькою культурою можуть не тільки етнічні греки, а й харків'яни, які не байдужі до Греції», – підкреслила вона.

У свою чергу голова товариства греків зазначив: «День «Охі!» – це дуже важливе для грецького народу свято в ідеологічному плані. Греція, коли говорила «ні», розуміла, що сили не рівні, і що, швидше за все, вона не вистоїть перед натиском Італії та Німеччини. Але це мало значення, і своїм подвигом Греція і грецький народ показали, що дух і сила волі, любов до свободи можуть пересилити навіть такі раціональні обставини».

Довідка: Харківське міське товариство «Геліос» утворено 19 жовтня 1989 року і являє собою регіональне об'єднання етнічних греків. На сьогоднішній день в товаристві зареєстровано понад 600 осіб (з урахуванням членів сімей). Це одне з найбільш численних грецьких товариств України поза місцями компактного проживання греків. Члени товариства – вихідці з різних регіонів колишнього Радянського Союзу (Приазов'я, Криму, Грузії, Узбекистану, Північного Кавказу), що волею долі опинилися в м. Харкові.

Теги