Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині відкрився центр підтримки української сім’ї «Дихання»

На Харківщині відкрився центр підтримки української сім’ї «Дихання»

В Харкові почав свою роботу обласний сімейний центр «Дихання», мета якого – стати центром підтримки української сім’ї. Цей проект був презентований заступником голови обласної державної адміністрації Ігорем Шурмою разом із нідерландським благодійним фондом «Дихання» на чолі з президентом фонду Ніко де Борстом та представником соціально відповідального бізнесу, харків’янином Вадимом Коноваловим. Заступник голови ХОДА Ігор Шурма зазначив, що у визначені дні тижня центр буде безоплатно надавати допомогу соціально нужденним сім’ям. Так у центрі буде працювати обласний «Батьківський клуб», де будуть збиратися, обговорювати проблемні питання і ділитися досвідом роботи прийомні батьки та батьки-вихователі прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, які взяли на виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

 «Соціальна складова цього проекту у тому, що діти з соціально нужденних сімей та їх батьки зможуть безоплатно отримати різносторонню допомогу спеціалістів Центру: юристів, психологів, медиків. Я впевнений, що надалі спектр послуг буде розширюватися. Таким чином ми хочемо створити рівні стартові можливості для біологічних сімей, для сімей прийомних і для дитячих будинків сімейного типу», – сказав Ігор Шурма.

Заступник голови ХОДА також підкреслив, що вважає дуже важливою форму родинного спілкування, можливість обговорення різних проблем, оскільки для результативного вирішення таких важливих питань потрібна спільна праця держави, батьків, духовенства та соціально відповідального бізнесу.

Довідка: У центрі «Дихання» створені умови для надання замкнутого циклу послуг з початку вагітності жінки до народження, виховання та розвитку дитини у віці до 2,5 років. Зокрема тут функціонують центр підготовки вагітних жінок до пологів, в роботі якого беруть участь психолог, спеціаліст по грудному вигодовуванню; центр розвитку дитини у віці до 2,5 років; лікар-стоматолог для дітей та дорослих; туристичний центр; фіто-кафе; зала для роботи обласного «Батьківського клубу».
Також тут знаходиться пункт видачі дитячого харчування від комунального підприємства «Харківська молочна кухня», яким вже користуються більш ніж 60 осіб із сімей, які виховують малолітніх дітей. За потребою будуть надаватися додаткові послуги юриста, психолога, лікарів-спеціалістів, спеціаліста з вікової психології дитини, педагогів.
Закінчується будівництво у сімейному центрі «Дихання» басейну для дітей першого року життя. Протягом тижня на базі центру буде працювати спеціаліст Служби у справах дітей ХОДА для прийому громадян та надання консультацій з питань соціально-правового захисту дітей та влаштування дітей до сімейних форм виховання.