Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині працюють центри з надання безоплатної правової допомоги

На Харківщині працюють центри з надання безоплатної правової допомоги

Директор Юридичного департаменту ХОДА Артур Мартін на прямій лініі у газеті «Слобідський край» зазначив, що на Харківщині продовжується реалізація соціальних ініціатив Президента України щодо надання безоплатної правової допомоги населенню. Він розповів, що Законом передбачено такі різновиди державної допомоги як захист від обвинувачення, здійснення представництва інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, та складення документів процесуального характеру.

Цю місію виконують центри з надання безоплатної правової допомоги, адвокати, включені до Реєстру адвокатів. Цим правом може скористатися тільки ті особи, проти яких упроваджено адміністративний арешт, затримання за підозрою у скоєнні злочину, або застосовано утримання під вартою.

«Тобто, якщо з якихось причин людину затримали представники вповноважених на це органів, неважливо, свято це, вихідний, день або ніч, вони зобов’язані законом упродовж двох годин повідомити про це Центр з надання правової допомоги. Після цього Центр направляє адвоката, який роз’яснює затриманому його права, стежить за законністю ходу слідства, а за необхідності – складає процесуальні документи до прокуратури. Також адвокат може збирати необхідні документи і представляти інтереси в суді. Законом передбачено можливість заміни адвоката, але тільки в певних випадках. У разі хвороби адвоката, неналежного виконання обов’язків і в разі виключення його з реєстру адвокатів», - зазначив Артур Мартін.

Право на повний спектр правових послуг, як то складання позовів до суду, отримають також незаможні, діти-сироти та біженці. Але Закон передбачає такі гарантії для даної категорії осіб тільки з 1 січня 2014 року.