Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Завдяки реалізації соціальних ініціатив Президента України населенню надається безоплатна правова допомога

Завдяки реалізації соціальних ініціатив Президента України населенню надається безоплатна правова допомога

Законом України «Про безоплатну правову допомогу» передбачено надання громадянам безоплатної первинної та вторинної правової допомоги. Про це повідомила в ефірі програми обласного радіо «Ранковий ексклюзив» начальник відділу правової роботи, правової освіти та систематизації законодавства Головного управління юстиції у Харківській області Тетяна Жицька.

За її словами, безоплатна первинна правова допомога надається всім громадянам органами виконавчої влади, місцевого самоврядування та спеціалізованими установами. Також її можуть надавати фізичні та юридичні особи приватного права.

«Полягає первинна правова допомога в наступному: надання правової інформації, надання консультацій та роз'яснень з правових питань, складання заяв, скарг та інших документів правового характеру, але зверніть увагу, що це мають бути не процесуальні документи. Тобто, це не повинні бути позовні заяви, клопотання та інші документи, які передбачені процесуальними кодексами. Також надається допомога в отриманні вторинної правової допомоги», - підкреслила Тетяна Жицька.

Вона додала, що безоплатна правова консультація не може бути юридичним супроводом у суді, тому він передбачений іншою частиною закону про безоплатну правову допомогу - про надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Щоб отримати первинну правову допомогу, потрібно звернутися до органів виконавчої влади, до компетенції яких належать питання. Якщо питання відносяться до компетенції іншого органу, то звернення громадянина можуть переслати, і надання відповіді займе додатковий час.

Надати інформацію в письмовому вигляді повинні протягом 30 календарних днів з моменту отримання звернення, а якщо воно містить лише прохання про надання правової інформації, то відповідь має бути отримана протягом 15 днів.