Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Громадські об'єднання України мають привести свої статутні документи у відповідність до нового законодавства

Громадські об'єднання України мають привести свої статутні документи у відповідність до нового законодавства

З 1 січня 2013 року набув чинності Закон України «Про громадські об’єднання». Про найбільш поширені питання щодо порядку реєстрації та ведення статутної діяльності громадських організацій України сьогодні йшла мова під час відеоконференції на тему «Реалізація Закону України "Про громадські об'єднання"».

За словами заступника голови Державної реєстраційної служби України Ірини Кухаренко, через велику кількість зауважень, пропозицій, запитів, що виникли у керівників громадських об’єднань, на сайті Держслужби створено рубрику Закон України «Про громадські об'єднання». В ній містяться не тільки відповіді на запитання, а й корисна інформація: форми-зразки документів, статуту громадського об’єднання, перелік документів для створення організації чи громадської спілки, для внесення змін до статуту, керівних органів та інше. Також на сайті будь-яка особа може знайти інформацію щодо організації, внесеної у реєстр.

«Наш новостворений реєстр має 7 критеріїв необмеженого пошуку організацій. Згідно досліджень експертів ОБСЄ наш реєстр найбільш відкритий у Європі. Жоден з них не надає таку кількість відомостей безоплатно. Якщо це інформація про громадське об’єднання – юридичну особу, ви на сайті отримаєте про неї 22 види інформації безкоштовно. Проте, якщо вам потрібна інформація більш детальна або офіціальний документ для підтвердження юридичних фактів у суді чи державних органах, за визначену Мінюстом плату ви отримаєте витяг із цього реєстру», - сказала Ірина Кухаренко.

За словами в.о. начальника відділу державної реєстрації юридичних осіб, легалізації об’єднань громадян, державної реєстрації друкованих ЗМІ реєстраційної служби Головного управління юстиції у Харківській області Тетяни Супруненко, організації, які були створені до 1 січня 2013 року не потребують перереєстрації, проте вони мають привести свої статутні документи у відповідність до нового закону протягом 5 років з моменту набуття його чинності.

«Організації, що були зареєстровані органом місцевого самоврядування повинні звернутись до відповідних реєстраційних служб територіальних управлінь юстиції. Зокрема, до Харківського міського управління юстиції, якщо вони розташовані на території міста Харкова, і до відповідних районних управлінь юстиції області, якщо місце знаходження – у районі або місті обласного значення», - розказала Тетяна Супруненко.