Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Вовчанську урочисто відкрито Алею Пам'яті Героїв Радянського Союзу

У Вовчанську урочисто відкрито Алею Пам'яті Героїв Радянського Союзу

З перших днів Великої Вітчизняної війни 23 тисячі мешканців Вовчанського району пішли на фронт, щоб захистити свою Вітчизну. Всі вони виконали свій обов'язок, проте повернулися додому менше половини. 17 з них були відзначені найвищою нагородою – зіркою Герою Радянського Союзу. Сьогодні, через 70 років після визволення Харківщини, у парку 40-річчя Перемоги м.Вовчанська на їх честь відкрито Алею Пам'яті. У церемонії відкриття взяли участь керівники району, перший заступник голови Харківської обласної ради Олена Олешко та народний депутат Дмитро Шенцев, з ініціативи якого і було створено меморіальний комплекс.

За словами Олени Олешко, для Вовчанського району це дуже знакова подія, бо саме ця земля народила найбільшу кількість Героїв Радянського Союзу серед районів Харківщини.

«Земля нашої Слобожанщини священна. Що ми можемо зробити для наших героїв? Тільки пам'ятати про них, і передати нашу повагу, вдячність і пам'ять своїм нащадкам, створити обеліски і поставити їм пам'ятники, а ще відновити імена усіх безіменних солдатів.

Робота зі створення цього комплексу була розпочата в минулому році, а завершилася вже в цьому. Сьогодні сюди можуть прийти не тільки жителі Вовчанського району, а й Харківської області. І зможуть розповісти своїм дітям про подвиг своїх земляків. На цьому мітингу було дуже багато молоді. Це потрібно для них, це потрібно всім, хто живе сьогодні під чистим вільним небом», - сказала Олена Олешко.

За словами Дмитра Шенцева, розпочавши з ветеранами роботу з ремонту, відновлення пам'ятників героям Великої Вітчизняної війни, вони поступово почали переходити до увічнення героїв-земляків, що живуть в тому чи іншому районі.

«Ця робота не пов'язана тільки з пошуком коштів, вона пов'язана з відновленням списків земляків, які пішли на фронт, списків Героїв Радянського Союзу. Це означало, що в цю роботу крім ветеранських організацій включається і молодь. Ми спілкуємося з ветеранами, що живуть ще сьогодні, з членами сімей загиблих героїв, і важливішої роботи, напевно, не існує. Насправді героїв було не 17, героїв було в тисячу разів більше, але ці сімнадцять є для нас прикладом мужності, прикладом служіння своїй Батьківщині», - сказав Народний депутат України.