Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Будь-яке діяння проти людства має бути покаране

Будь-яке діяння проти людства має бути покаране

Як розповіла сьогодні в ході прес-конференції заступник директора Департаменту масових комунікацій - начальник управління внутрішньої політики Харківської ОДА Ольга Дутова, до 70-річчя судового процесу над нацистськими злочинцями в Харківській області відбудеться низка заходів. «Цього року виповнюється 70 років з дня проведення першого судового процесу над фашистами, що відбувся 15-18 грудня 1943 року в Харкові і став передвісником Нюрнберзького процесу, який пройшов майже через 2 роки. Процес був дуже показовим. У його ході до повішення були засуджені 3 есесівця, а також одна радянська людина, яка працювала на них. Процес тривав 3 дні, його висвітлювало багато журналістів. Цей процес показав, що будь-яке діяння проти людства має бути покаране. Ми не повинні про це забувати. Тому, з ініціативи голови Харківської облдержадміністрації Михайла Добкіна в області буде проведено низку заходів, в ході яких ми дізнаємося щось нове і ще раз згадаємо про те, що було у Харкові. Першим заходом буде прес-тур до Харківського музею Голокосту, де журналісти зможуть ознайомитися з експонатами, які нам нагадають про ті події», - сказала Ольга Дутова.

Голова Ради Харківської обласної організації ветеранів України Анатолій Хіневич додав, що ініціатива голови Харківської ОДА Михайла Добкіна радою ветеранів однозначно підтримується.

«Для нашої обласної організації дуже важливо, що з'явилася стаття Михайла Марковича Добкіна, пов'язана з подіями, які відбулися в 1943 році після визволення Харківської області. Цей процес нагадав про невідворотність розплати за ті злочини, які були скоєні на території області. Тому, отримавши такий документ-звернення, ми зрозуміли, що для нашої ветеранської організації робота тільки починається. Ми обов'язково до 15 грудня теж проведемо ряд наших ветеранських акцій, пов'язаних з процесом, який став передвісником Нюрнберзького процесу. Ми абсолютно підтримуємо це починання. Воно дає нам можливість поспілкуватися з молодим поколінням, що важливо в роботі з військово-патріотичного виховання. Тому що неофашизм - це продовження того ж радикального націоналізму. Він породжує проблеми, конфлікти і війни. Звідти народжується фашизм. Тому «Націоналізму ні, а фашизму стоп» - так називатиметься наша наступна акція», - сказав Анатолій Хіневич.

Також свою підтримку висловили керівники таких організацій, як Харківський обласний комітет Міжнародного українського союзу учасників війни, Харківська обласна організація «Союз Чорнобиль України», Харківська обласна спілка ветеранів Афганістану.