Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Виставка «Нескорені і непереможні» відкрита у Державному архіві Харківської області

Виставка «Нескорені і непереможні» відкрита у Державному архіві Харківської області

Виставка присвячена Дню партизанської слави, який відзначається 22 вересня. Такі виставки проводяться у Державному архіві вже декілька років поспіль. На них представляються документи, які зберігаються в архівних фондах Харківського обкому Комуністичної партії України, у фонді «Колекція документів про формування партизанських загонів» та в особистому фонді секретаря підпільного обкому партії Івана Бакуліна. На виставці цього року представлено близько 20 документів. За словами головного спеціаліста відділу інформації та використання документів Державного архіву Харківської області Валентини Плисак, особливістю даної виставки є те, що в ній вперше представлені документи, які були виявлені у фонді партійного архіву Харківського обкому Комуністичної партії України, а саме у п’ятому описі, де зберігаються спогади учасників Великої Вітчизняної війни та, зокрема, спогади учасників партизанського руху.

«Кожного року ми підбираємо нові документи, кожний рік виставка оновлюється. На виставці цього року представляються такі документи, як «Накази командира партизанського загону про головні завдання загону та перехід його на нелегальне становище». Також представлено декілька звітів, складених командирами партизанських загонів, у яких розповідається про бойову, розвідувальну діяльність загонів, про їх участь у спільних з радянськими військами діях з визволення території від фашистських окупантів, присяга партизан. На виставці також представлені спогади колишнього головного лікаря міської лікарні №9 Олександра Мещанінова», - розповіла Валентина Плисак. 

Також вона зазначила, що на території Харківської області документально підтверджено діяльність приблизно 40 партизанських загонів, хоча насправді ця цифра є значно більшою. В одному загоні було від 10 до кількох сотень учасників партизанського руху.
 

Теги