Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Інституті загальної та невідкладної хірургії зроблене наукове відкриття

В Інституті загальної та невідкладної хірургії зроблене наукове відкриття

Про це повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма. За його словами, в ДУ "Інститут загальної та невідкладної хірургії ім. В.Т. Зайцева НАМН України" експериментально виявлено та теоретично обґрунтовано невідоме раніше явище п'єзосинтетичного ефекту в біологічних тканинах (п'єзобіосинтез), яке полягає в синтезі органічних речовин під впливом п'єзоелектрики та викликає в рідинно-кристалічних структурах клітин, переважно біологічних мембранах, при їх механічних деформаціях зумовлене перетворення механічних напружень в хімічну енергію органічних, в тому числі, фосфорутримуючих речовин, які приймають участь в синтезі ліпідів, білків та вуглеводів.

Робота виконана співробітниками ДУ "Інститут загальної та невідкладної хірургії ім. В.Т. Зайцева НАМН України", Харківського національного медичного університету та НТУ «Харківський політехнічний університет» в межах наукового співробітництва цих закладів. Наукове відкриття здійснили автори д.мед.н. Валерій Бойко, д.мед.н. Петро Замятін, д.б.н. Віктор Жуков, д. техн. н. Павло Щапов, к.б.н. В’ячеслав Невзоров, д.б.н. Олена Клімова.

Пріоритет відкриття встановлено від 10.12.2012 р. На підставі позитивних експертиз, в тому числі, міжнародних, Міжнародна академія авторів наукових відкриттів та винаходів підтвердила встановлення наукового відкриття «явище п'єзобіосинтезу в біологічних тканинах» та видала диплом № 454 (Москва, реєстр. № 577 від 09.06.2012 р.). Рішенням Президії РАЄН (№ 245 від 18.06.2013 р.) автори нагороджені пам'ятними медалями Академії «Автору наукового відкриття»; Європейською академією природознавства - орденами (Ганновер, 27.08.2013 р.).

Визнання наукового здобутку виконаного дослідження свідчить про те, що отримані фундаментальні дані про це явище відкривають широкі можливості для створення нових та вдосконалення існуючих біотехнологій в галузі медицини та біології.

 

Теги