Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Кегичівський район прийняв естафету пам'яті «Слава Визволителям України»

Кегичівський район прийняв естафету пам'яті «Слава Визволителям України»

На виконання завдання Президента України про збереження традиції шанобливого ставлення до ветеранів Великої Вітчизняної війни і пам'яті про Велику Перемогу на Харківщині триває Всеукраїнська естафета пам'яті «Слава визволителям України». Сьогодні Кегичівський район прийняв естафету від Красноградщини. У селі Андріївка, на кордоні районів, відбулася урочиста церемонія передачі капсули із землею та Прапора Перемоги. В урочистому мітингу брали участь голова Кегичівської РДА Сергій Ясенок, заступник голови Ради Харківської обласної організації ветеранів України Юрій Бабайлов, ветерани Великої Вітчизняної війни, інші почесні гості та молодь району.

«Ця естафета почалася у грудні 2012 року в Луганській області, а 1 лютого вже продовжилася в Харківській, у Борівському районі, який був першим у нашому регіоні звільнений від німецько-фашистських загарбників. Мета естафети – ще раз нагадати нашій молоді, школярам про ті страшні і героїчні події 1941-1945 років. Про тих, хто не повернувся з полів битв Великої Вітчизняної війни», – сказав Юрій Бабайлов.

Після церемонії в с. Андріївка на Меморіалі слави смт Кегичівка відбувся урочистий мітинг, присвячений 70-річчю визволення району.

Заступник голови ради Харківської обласної організації ветеранів України, звертаючись до присутніх, підкреслив, що проведення Всеукраїнської естафети пам'яті «Слава визволителям України» має велике значення для увічнення пам'яті про ветеранів – учасників Великої Вітчизняної війни і для патріотичного виховання молодого покоління. Він закликав молодь брати активну участь у пошуковій роботі – адже на території Харківщини ще незліченно поховань безіменних воїнів, родичі яких до цих пір не змогли знайти своїх близьких.

Урочисті мітинги сьогодні також відбулися у селищі Чапаєве та селі Крутоярівка.

Довідка. У роки Великої Вітчизняної війни 7 тисяч кегичан пішли на фронт, до рідних хат повернулися лише дві тисячі. Під час майже дворічної окупації на території району діяли підпільники, диверсійна група і партизанський загін. 6 мешканців району за ратний подвиг були удостоєні звання Героя Радянського Союзу.
Одразу після звільнення рідного краю, жителі Кегичівського району зібрали кошти на ескадрілію літаків-винищувачів. Вона отримала назву «Кегичівский колгоспник» і успішно громила ворога у 1944-1945 роках.