Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харків має все, щоб стати кінематографічною столицею України. Вікторія Маренич

Харків має все, щоб стати кінематографічною столицею України. Вікторія Маренич

13 вересня о 13:00 в кінотеатрі «Боммер» у рамках проекту «Харьковская сирень P.S.» відбудеться кінопоказ, присвячений Дню українського кіно. Глядачі зможуть побачити найкращі фільми-лауреати Міжнародного фестивалю короткометражного кіно «Харьковская сирень» за його п'ятирічну історію і поспілкуватися з режисерами цих фільмів.

«Мені б дуже хотілося, щоб наш кінофестиваль по праву посів вагоме місце у світовому кінематографі як фестиваль, який популяризує українське кіно, допомагає молодим кінематографістам в пошуку майданчиків для вдосконалення своїх професійних навичок. Я розумію, що для цього ми повинні пройти певний історичний шлях і здобути гідний досвід, - підкреслила директор Департаменту масових комунікацій ХОДА, співголова оргкомітету Міжнародного фестивалю короткометражного кіно «Харьковская сирень» Вікторія Маренич. – Ми отримали дуже хороші культурно-історичні традиції, які вигідно виділяють Харків на тлі інших міст. Чому б нам, пишаючись цим фактом, не прославити Харків як кінематографічну столицю України, яка шанує традиції і пише сторінки своєї новітньої історії».

На численні прохання харків'ян, в цей же день у фойє кінотеатру «Боммер» буде відкрита фотовиставка «Миттєвості «Харьковской сирени».

Довідка. Професійне свято працівників кінематографії - День українського кіно - встановлений Указом Президента України № 52/96 від 12 січня 1996 року і відзначається щорічно в другу суботу вересня. Перша українська кінозйомка відбулася у вересні 1896 року в Харкові, де фотограф Альфред Федецький зняв кілька хронікальних сюжетів. А вже в грудні Альфред Федецький влаштував перший український кіносеанс у Харківському оперному театрі.

З 2003 року в Україні діє загальнодержавна програма розвитку кіноіндустрії, метою якої є створення належних умов для розвитку кінематографії України, відновлення ролі і впливу національного кінематографа в культурній, соціальній і духовній сферах життя українського народу.