Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Близнюківський район прийняв Всеукраїнську естафету пам'яті «Слава визволителям України»

Близнюківський район прийняв Всеукраїнську естафету пам'яті «Слава визволителям України»

На виконання завдання Президента України про збереження традиції шанобливого ставлення до ветеранів Великої Вітчизняної війни і пам'яті про Велику Перемогу на Харківщині триває Всеукраїнська естафета пам'яті «Слава визволителям України». Сьогодні Прапор Перемоги і гільзу із землею з братських могил загиблих воїнів-визволителів Харківщини прийняли від своїх колег з Барвінківського району представники ветеранської організації Близнюківського району.

В урочистій церемонії взяли участь заступник голови Близнюківської РДА Олексій Лисенко, заступник голови Ради Харківської обласної організації ветеранів України Юрій Бабайлов, голова Блізнюківської ради ветеранів Ніна Клименко.

У своєму виступі Юрій Бабайлов зазначив, що маршал Г. К. Жуков назвав ветеранів тилу «5 фронтом». Протягом 19 місяців у 1941-1943 рр. на території району ,  у тилу ворога, діяла підпільна комсомольська організація і партизанський загін ім. Котовського.  У боях за визволення сел. Близнюки загинуло близько 4 тисяч солдатів і офіцерів Радянської Армії. Ця Естафета Перемоги присвячується пам'яті тих, хто не повернувся з полів війни.

«Сьогодні ми віддаємо данину поваги тим ветеранам що, стоять поруч з нами. 1600 жителів Близнюківського району були нагороджені орденами та медалями за свій ратний подвиг під час Великої вітчизняної Війни, 8 осіб удостоєні звання Герой Радянського Союзу. Мета Естафети пам’яті - зберегти та продовжити традиції старшого покоління, учасників бойових дій. Сьогодні поруч з учасниками Великої Вітчизняної Війни присутнє більш молоде покоління, ветерани збройних сил, афганці. Це вже онуки визволителів нашої країни, що не посоромили честь дідів» , - підкреслив Юрій Бабайлов.

По закінченню урочистих заходів у Близнюківському районі символи естафети були передані Лозівському району.

Довідка. Всеукраїнська естафета пам'яті «Слава визволителям України» розпочалася в грудні 2012 року - через 70 років після того, як були звільнені перші населені пункти в Луганській області. Офіційний старт їй був даний 14 лютого у Луганську, у день визволення міста. Вона завершиться 28 жовтня 2013 року на західному кордоні України, на території Закарпаття. Там символи Перемоги передадуть в суміжні держави.

На Харківщині Всеукраїнська естафета стартувала 1 лютого 2013 року в Борівському районі і триватиме до 19 вересня - дня остаточного визволення Харківської області. У проведенні естафети беруть участь члени 43 міських і районних ветеранських організацій, 1456 первинних ветеранських організацій Харківської області.