Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Відкрито відремонтований Центр дитячої імунології на базі Обласної дитячої клінічної лікарні №1

Відкрито відремонтований Центр дитячої імунології на базі Обласної дитячої клінічної лікарні №1

Сьогодні відбулася церемонія відкриття відремонтованого Центру дитячої імунології на базі Обласної дитячої клінічної лікарні №1. Участь у заході взяв заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма. Для покращення умов перебування пацієнтів у відділенні, удосконалення надання спеціалізованої медичної допомоги протягом 2013 р. проведено ремонтних робіт на загальній площі 304 кв. м. на приблизну загальну суму 350 тис. грн. Проведена заміна сантехнічного обладнання, заміна вікон, дверей, ремонт стін, підлоги, стелі та інше в палатах та медичних кабінетах, в т.ч. придбано медичні меблі, холодильники, кондиціонери тощо.

Як розповів Ігор Шурма, Харківський центр імунології – один з трьох в Україні. Ще 2 працюють у Києві та Львові. Метою центру є виявлення хворих на первинні та вторинні імунодефіцити, подальше їх лікування та спостереження. До задач Центру входить розгляд питань з імунопрофілактики, щеплення дітей, які мають надзвичайний перебіг під час попередньої імунізації. На базі Центру створено комісію з виявлення несприятливої події після імунізації. Центр надає спеціалізовану консультативну, діагностичну та лікувальну допомогу дитячому населенню трьох областей: Сумська, Полтавська та Харківська.

«За 18 років роботи Регіонального центру спеціалізовану медичну допомогу надано понад 75 тис. дітей. Щорічно у Центрі отримують амбулаторну та стаціонарну допомогу близько 3000 дітей, хворі направляються до Центру лікарями-імунологами міських дитячих поліклінік м. Харкова, лікарем-імунологом Обласної дитячої поліклініки, сімейними лікарями та педіатрами з районів області. Найбільша група дітей це хворі на клінічні прояви вторинного імунодефіциту (рецидивуюча патологія носоглотки та бронхо-легеневої системи), хворі на вроджений або первинний імунодефіцит та діти, які потребують проведення щеплень в умовах стаціонару», - зазначив Ігор Шурма.

Довідка. Регіональний центр дитячої імунології на базі Обласної дитячої клінічної лікарні №1 було засновано першим в Україні у 1995 р. на підставі Наказу МОЗ України від 02.06.1995р. №98.

До складу центра входить: стаціонарний відділ на 30 ліжок; амбулаторно-поліклінічний відділ (кабінет лікаря-імунолога в Обласній дитячий консультативній поліклініці ОДКЛ №1); лабораторно-діагностичний відділ.

У центрі працює загальнодержавна програма «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини» на період до 2016 р. Завдяки цій програмі в умовах стаціонарного відділу хворим на первинний імунодефіцит надається імунозамісна терапія імунобіологічним препаратом для внутрішньовенного застосування «Біовен-Моно». Цей медичний препарат централізовано придбається за державний рахунок.