Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Остання партія компоненту ракетного пального меланж вивезена з Харківської області

Остання партія компоненту ракетного пального меланж вивезена з Харківської області

Сьогодні у смт Шевченкове в рамках успішної реалізації міжнародного проекту Україна – ОБСЄ зі складу ракетного палива Сухопутних військ відправили останню партію компоненту ракетного палива меланж загальною кількістю близько 760 тонн. Токсичну речовину буде перевезено у 14-х спеціальних залізничних цистернах. Хід відправки останньої партії меланжу проконтролювали голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, співробітники Секретаріату ОБСЄ та Координатора проектів ОБСЄ в Україні, представники посольства США в Україні, керівництво Міністерства оборони України, представники місцевих органів самоврядування, центральних та регіональних ЗМІ.

Михайло Добкін подякував усім, хто ухвалив рішення і брав участь у вивезенні та утилізації меланжу. «Завдяки програмі ОБСЄ та співпраці з українським урядом нам вдалося в найкоротші терміни вирішити дуже важливу проблему: вивезення високотоксичного компоненту ракетного палива меланж. Сьогодні з військової частини А-2136 в Шевченківському районі була відправлена остання партія – 760 тонн меланжу, з чим я вас всіх і вітаю», – зазначив він.

Впродовж 2012-2013 років за допомогою міжнародної організації військова частина позбавилася близько 4258 тонн меланжу, що склало 83% від усіх запасів. Пунктом призначення українського меланжу стане філія ЗАТ Науково-виробнича фірма «Техноазот» – Федеральне державне підприємство «Завод ім. Свердлова», яке розташовано у місті Дзержинськ Нижегородської області Російської Федерації. Там шляхом складного технологічного процесу з меланжу зроблять азотну кислоту, яку в подальшому можна використовувати для звичайних цивільних потреб.

Тепер, після вивезення останньої партії компоненту ракетного палива, у військовій частині розпочнеться робота з утилізації цистерн з під нього і очищення території. У майбутньому територія буде передана на баланс місцевих органів управління. Як повідомив Михайло Добкін, питання про те, що буде розташовано на території колишнього складу, вирішуватиметься в Міністерстві оборони, але абсолютно точно відомо, що в першу чергу буде проведена екологічна оцінка масштабів забруднення, а також – рекультивація землі.

Довідка. Меланж – компонент рідкого ракетного палива, який більш ніж на 90% складається з азотної кислоти і на малу частину з сірчаної кислоти. Меланж небезпечний для людини.

Фінансову сторону забезпечення довгострокового проекту з утилізації меланжу, який на території Україні розпочато у 2009 році, повністю узяли країни, серед яких: Данія, Іспанія, Німеччина, Норвегія, Польща, Угорщина, Фінляндія, Чехія, Швеція та США. До початку реалізації умов міжнародного проекту Україна-ОБСЄ, у березні 2012 року, на території Харківщини зберігалося близько 4,8 тисяч тонн меланжу.

До початку чемпіонату Європи з футболу «Євро – 2012» з території області вивезено 2000 т меланжу. До кінця 2012 року усього було вивезено до РФ на утилізацію 2470 тон меланжу, а протягом 2013 року вивезено у лютому – 375 тон, у березні – 376,5 тон, у квітні – 379 тон, у травні – 366,8 тон, у червні – 368 тон.