Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

4 вересня з території Харківської області буде вивезена остання партія компоненту ракетного палива меланж

4 вересня з території Харківської області буде вивезена остання партія компоненту ракетного палива меланж

4 вересня на Харківщині в смт Шевченкове в рамках успішної реалізації міжнародного проекту Україна - ОБСЄ зі складу ракетного пального Сухопутних військ відправлять останню партію компоненту ракетного палива меланж загальною кількістю близько 790 тонн. У військовій частині завершився комплекс заходів з підготовки небезпечної рідини до перевезення в 14 спеціальних залізничних цистернах, сім з яких надано Російською Федерацією.

Як зазначив в ефірі програми «Від влади до громади» на обласному радіо голова Харківської ОДА Михайло Добкін, ця подія - велика перемога всієї територіальної громади і держави в цілому.

«Ми давно відмовилися від ядерної зброї. По закінченні двадцяти років тільки завдяки волі Президента України Віктора Януковича буквально недавно позбулися останніх запасів високозбагаченого урану, який нам нікуди застосовувати. Те ж саме стосується і озброєння, яке свого часу потрапило на територію України та Харківської області під час виведення військових частин Радянського Союзу з НДР, Польщі та інших держав. Все це тривалий час зберігалося на нашій території. Використовувати це неможливо, продати, реалізувати теж. Це треба або зберігати, або вивозити. Можливості для утилізації на території Харківської області, як і України, не було. Такими технологіями володіє Євросоюз і Російська Федерація. Завдяки фінансовій допомозі Європейського Союзу та роботі російських підприємств після довгих років зберігання цих компонентів на нашій території вдалося зрушити це питання з мертвої точки. 4 вересня остання партія меланжу виїде з території Харківської області», - сказав Михайло Добкін.