Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Президент вимагає суттєвого поліпшення якості соціальних послуг, що надаються сім’ям з дітьми

Президент вимагає суттєвого поліпшення якості соціальних послуг, що надаються сім’ям з дітьми

Президент вимагає суттєвого поліпшення якості соціальних послуг, що надаються сім’ям з дітьми. Про це заявив Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко. «Зустрічі з фахівцями соціальної роботи виявили значні прогалини в розумінні ними своїх завдань, суті роботи та, головне, очікуваного результату від своєї діяльності. А результат має бути один - реальне вирішення проблеми сім’ї, а не кількість наданих соціальних послуг, чим, на жаль, звітують соцпрацівники», - наголосив Юрій Павленко.

За словами Уповноваженого, Міністерству соціальної політики необхідно якнайшвидше затвердити чіткі методики та індикатори оцінки роботи фахівців соціальної роботи з різними категоріями сімей з дітьми відповідно до завдань, визначених Національною стратегією профілактики соціального сирітства на період до 2020 року. «Затримка з їх затвердженням знижує як результат соціальної роботи, так і мотивацію соціальних працівників до ефективної діяльності», - відзначив Уповноважений.

Крім того, він акцентував увагу на необхідності удосконалення соціального супроводу та соціальної підтримки сімей, у яких виховуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. За його словами, Міністерство соціальної політики досить ефективно працює на влаштування дітей-сиріт у сім’ї, але не вдосконалює при цьому соціальний супровід прийомних, опікунських сімей та сімей з усиновленими дітьми, скорочує обсяги соціальної підтримки і контролю за такими сім'ями, що в результаті може обумовити і обумовлює виникнення в таких сім’ях суттєвих проблем.

«Глава держави наголошує на безумовному виконанні Мінсоцполітики вимог Указу Президента від 1 червня 2013 року в частині підвищення якості підготовки кандидатів в усиновлювачі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі та здійснення нагляду за умовами проживання і виховання усиновлених дітей, соціального супроводу сімей, у яких виховуються прийомні діти, діти-вихованці та діти, які перебувають під опікою чи піклуванням, а також сімей з дітьми, які опинились у складних життєвих обставинах», - констатував Юрій Павленко.