Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківська облдержадміністрація підписала меморандум про взаємодію з Міжнародним благодійним фондом «Міжнародний альянс з ВІЛ/СНІД в Україні» (доповнено)

Харківська облдержадміністрація підписала меморандум про взаємодію з Міжнародним благодійним фондом «Міжнародний альянс з ВІЛ/СНІД в Україні» (доповнено)

Сьогодні відбулося підписання Меморандуму про взаєморозуміння та взаємодію між Харківською облдержадміністрацією та Міжнародним благодійним фондом «Міжнародний альянс з ВІЛ/СНІД в Україні». Договір підписали заступник голови ХОДА Ігор Шурма та виконавчий директор БФ Андрій Клепіков.

Як повідомив Ігор Шурма, в рамках співпраці БФ у 2013 році надаватиме грантову допомогу місцевим неурядовим організаціям з метою реалізації програм профілактики ВІЛ-інфекції серед уразливих груп населення за кошти Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією на суму понад 4 млн.грн. з метою надання профілактичних послуг для споживачів ін’єкційних наркотиків, робітників комерційного сексу, дітей вулиці, чоловіків, які мають секс з чоловіками. Вісім медичних закладів та неурядових організацій Харківської області отримають благодійну матеріально-технічну допомогу на суму понад 1,7 млн.грн.

Крім того, планується постачання препаратів для лікування інфекцій, що передаються статевим шляхом, та препаратів для лікування туберкульозу на суму 788 тис.грн., а також встановлення системи припливно-витяжної вентиляції в Обласному протитуберкульозному диспансері №3 та Обласній туберкульозній лікарні №3 на суму понад 1,3 млн.грн. Загалом сума допомоги складе 8 млн.грн.

«Коли ми вели переговори про співпрацю, нам було дуже важливо, щоб вантаж відповідальності, який лягає на плечі ОДА та благодійного фонду, був рівномірно розподілений, щоб представники БФ бачили, що як з державного бюджету, так і з обласного бюджету виділяються значні фінансові ресурси для профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІДом. Завдяки співпраці до тих 14,5 млн. грн., які виділені в області цього року, буде додано значний фінансовий ресурс. Від цих капіталовкладень виграють і пацієнти, і медичний персонал, який працює у сфері боротьби з ВІЛ/СНІДом, туберкульозом та наркоманією», - зазначив заступник голови ХОДА.

«Підписання меморандуму відбулося саме сьогодні, тому що на Харківщині обсяги внеску в профілактику та боротьбу зі СНІДом набули суттєвих масштабів. Ми говоримо про фінансування як грошима, так і обладнанням, товарами медичного призначення загальною сумою 8 млн.грн. Частину цих коштів буде направлено на програми профілактики, адже всім відомо, що краще боротися не з наслідками проблеми, а попереджати її», - зазначив Андрій Клепіков.

Також він повідомив, що у Харківській області найменший показник захворюваності та смертності від СНІДу серед сусідніх областей: Полтавська, Луганська, Сумська, Дніпропетровська, Донецька.