Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ветерани України ставлять перед собою завдання оприлюднити правду історії війни і донести її до молодого покоління

Ветерани України ставлять перед собою завдання оприлюднити правду історії війни і донести її до молодого покоління

Сьогодні на виконання завдань Президента України щодо продовження традиції шанобливого ставлення до ветеранів Великої Вітчизняної війни і пам'яті про Велику Перемогу в рамках святкування 70-ї річниці визволення міста Харкова від фашистських загарбників в Харківському університеті Повітряних Сил імені Івана Кожедуба відбулася Всеукраїнська конференція, присвячена 70-річчю Бєлгородсько-Харківської операції, звільненню Харкова та Лівобережжя України.

У конференції взяли участь перший заступник голови Всеукраїнського союзу учасників війни Віктор Шамрай, аташе Генерального Консульства Росії у м. Харкові Володимир Соломатін, голова Харківського обласного комітету Міжнародного Українського союзу учасників війни, керівник Центру захисту правди історії ВВВ Петро Конюшенко, представники ветеранських організацій Києва, Харкова, Охтирки, Дніпропетровська, курсанти Харківського університету Повітряних Сил ім. Івана Кожедуба.

Як зазначив у своїй доповіді щодо значення Курської битви для подальшого ходу війни і Великої Перемоги Петро Конюшенко, перед тим, як покинути м. Харків, Гітлер наказав знищити його вщент. Щоб врятувати місто, командуючий Степовим фронтом Іван Конєв прийняв унікальне рішення про нічний штурм ворога.

«10 дивізій першими увірвалися в Харків з боку вулиць Клочківської, Сумської, Московського проспекту. О 9 годині ранку Червоний прапор вже майорів над будівлею Держпрому. Бєлгородсько-Харківська операція зламала всі плани гітлерівського командування і поклала початок повномасштабному, безоглядному відступу фашистів всією територією України і країнами Європи. Це був початок Великої Перемоги», – сказав він.

Володимир Соломатін зачитав вітальну адресу Генерального консула РФ Сергія Семенова: «Сьогодні я поділяю з вами почуття радості і співпереживання. Саме тому, що все в цьому світі може виявитися забутим, ми повинні пам'ятати про ті далекі та героїчні сторінки нашої долі. 70 років тому німецькі війська опинилися тут перед загрозою нового Сталінграда. Дорогі ветерани, здоров'я, щастя вам, а ми докладемо всіх зусиль щодо увічнення всіх темних і героїчних дат. Бажаю учасникам конференції успішної та результативної роботи».