Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Висоті маршала Конєва відкрита виставка, присвячена Сергію Остащенку

На Висоті маршала Конєва відкрита виставка, присвячена Сергію Остащенку

Сьогодні на виконання завдань Президента України про продовження традиції шанобливого ставлення до ветеранів Великої Вітчизняної війни і пам'яті про Велику Перемогу в рамках святкування 70-ї річниці визволення міста Харкова від фашистських загарбників в музеї Національного меморіального комплексу «Висота маршала Конєва» відбулося відкриття виставки «У граніті , в бронзі і в серцях ... », присвяченої Героєві Радянського Союзу, Почесному громадянину м. Харкова, першому голові Харківського обласного комітету Міжнародної української спілки учасників війни Сергію Остащенку.

В урочистому мітингу взяли участь заступник голови Всеукраїнського союзу учасників війни Віктор Шамрай, голова Харківського обласного комітету Міжнародного українського союзу учасників війни Петро Конюшенко, голова Бєлгородського міського комітету ветеранів війни та учасників бойових дій Дмитро Чепелєв, члени ветеранських організацій Києва, Бєлгорода (Росія), Харкова , Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій», жителі та гості Харківщини.

За словами Петра Конюшенка, на виставці можна ознайомитися з інформацією про бойовий шлях і життя Сергія Остащенка, побачити унікальні документи воєнних років, нагороди, особисті речі. Все те, що нагадує про війну, те, що сам пережив Сергій Михайлович.

«Харківському обласному комітету Міжнародного українського союзу учасників війни виповнилося 56 років. Біля витоків його створення стояв Сергій Остащенко. Це була перша ветеранська організація, створена в Радянському Союзі після війни. Сергій Михайлович дуже багато зусиль доклав, щоб увічнити пам'ять про тих, хто здобув Велику Перемогу. На території Харківщини зараз більше 200 меморіалів, братських могил, пам'ятних знаків, створених за його особистої участі або сприяння. Поряд з цим, велика робота проводилася їм з героїко-патріотичного виховання молоді. Після його смерті ми виступили з ініціативою увічнити пам'ять цієї легендарної людини.

Це лише початок експозиції. Ми плануємо, що надалі вона поповниться матеріалами про всіх героїв-визволителів Харківщини», - сказав Петро Конюшенко.

Довідка. Навідник гармати винищувально-протитанкового полку 7-ї гвардійської армії Сергій Остащенко бойове хрещення отримав на Курській дузі, визволяв місто Харків. 27 вересня 1943 року першим переправився через Дніпро, підтримавши захоплення с.Бородаєвки Дніпропетровської області. Вогнем своєї гармати він 19 днів відбивав атаку фашистів. 2 жовтня 1943 особисто підбив три танки. Указом Президії Верховної Ради СРСР від 26 жовтня 1943 року Сергію Остащенку присвоєно звання Героя Радянського Союзу. Нагороджений також орденом Леніна, Великої Вітчизняної війни І ступеня, Червоної Зірки, медалями. Почесний громадянин м. Харкова. Помер 22 листопада 2012 року.