Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Рідні загиблого у Польщі під час ВВВ Івана Кузнєцова подякували Віктору Януковичу за надану можливість відвідати могилу свого родича

Рідні загиблого у Польщі під час ВВВ Івана Кузнєцова подякували Віктору Януковичу за надану можливість відвідати могилу свого родича

Сьогодні на Меморіалі Слави Президент України Віктор Янукович поспілкувався з рідними загиблого у Польщі радянського бійця Івана Кузнєцова, який вважався зниклим безвісти з 1944 року.. Його син – Олександр Кузнєцов подякував Главі держави за сприяння у відвіданні у Польщі могили батька.

«Сьогодні рівно 69 років як він загинув. Не дійшов трохи до Варшави, 40 кілометрів. Велике вам спасибі за надану допомогу», - сказав він Віктору Януковичу після церемонії вшанування пам’яті визволителів Харкова від фашистських загарбників.

Довідка. На початку липня 2013 року за дорученням Президента України Віктора Януковича, за підтримки голови Харківської облдержадміністрації Михайла Добкіна та Генерального консульства Республіки Польща в Харкові син і онук солдата Радянської армії у складі делегації Харківської області відвідали місто Варшава, де похований загиблий в роки Другої світової війни Іван Ілліч Кузнєцов. Вони вшанували пам'ять батька і діда, а також привезли до Харкова землю з його могили.

18 липня 2013 р. в Харкові на Меморіальному комплексі Слави у Лісопарку відбулась церемонія перепоховання землі з могили Івана Кузнєцова на його Вітчизні.

У 1941 році Кузнєцов Іван Ілліч був призваний на фронт, а в 1944 році дружина і син отримали листа, що він числиться зниклим безвісті. Лише в 2010 році, після оприлюднення документів часів війни стало відомо, що Іван Кузнєцов загинув 23 серпня 1944 під Варшавою. Його ім'я значиться у списках безповоротних втрат 160-ї стрілецької Червонопрапорної дивізії. У ході листування з товариством Червоного Хреста України з'ясувалося, що Іван Ілліч похований на Цвинтар-мавзолеї радянських воїнів у Варшаві.

Син Івана Кузнєцова 73-річний Олександр Іванович в квітні 2013 року звернувся до Президента України Віктора Януковича з проханням допомогти йому відвідати могилу батька. Глава держави особисто опікувався цим питанням. О.Кузнєцов – інвалід ІІ групи, все життя відпрацював у дослідницькому господарстві Науково-дослідного інституту рослинництва ім.Юр’єва, займався вирощуванням елітних сортів пшениці.

Кілька років тому на рівні урядів Російської Федерації (як правонаступника і продовжувача СРСР у володінні та утриманні пам'яток культури за кордоном) і Республіки Польща було підписано Угоду про місця поховань радянських воїнів у Польщі. Згідно з Угодою польська сторона взяла на себе зобов'язання з утримання та благоустрою поховань радянських солдатів, загиблих у Польщі під час Другої світової війни. У минулому році була проведена паспортизація майже всіх радянських військових поховань у Польщі, а також був створений їх каталог.