Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У вересні Краснопавлівське водосховище поповниться водою з Дніпра

У вересні Краснопавлівське водосховище поповниться водою з Дніпра

Сьогодні в Лозівському районі відбулося засідання робочої групи Міжвідомчої комісії з погодження режиму роботи Краснопавлівського водосховища – другого після Печенізького водосховища джерела живлення водою Харкова та області. У ньому взяли участь представники Харківської, Донецької та Луганської областей. Краснопавлівське водосховище є частиною магістрального каналу Дніпро – Донбас, який був побудований за радянських часів для компенсації дефіциту води в басейні Сіверського Дінця. Для цього щорічно у водосховище каналом має надходити 130 млн. куб. м з Дніпра. Для забезпечення роботи 12 насосних станцій необхідно 40 млн. грн., які будуть виділені за рахунок коштів держбюджету.

«Найближчим часом будуть виділені кошти на прокачування води з річки Дніпро в Краснопавлівське водосховище. Як тільки почнеться прокачування води, будуть проведені попуски води з водосховища в річку Сіверський Донець. Гроші вже виділені, роботи розпочнуться орієнтовно у вересні. Я маю відзначити, що найголовніше – стійке і стабільне водопостачання Харкова і області буде забезпечене», – зазначив заступник директора Департаменту комунального господарства – начальник управління екології та благоустрою Харківської міськради Юрій Коваленко.

Печенізьке, Червонооскільське і Краснопавлівське водосховища входять до складу водогосподарського комплексу річки Сіверський Донець, і служать для підтримки в ній необхідного рівня для подолання дефіциту води в Харківській, Донецькій і Луганській областях.

Рівень води в Сіверському Дінці істотно знизився через відсутність весняної повені протягом багатьох років, а також підвищення випаровування в літню спеку. У 2013 році з водосховища було випущено 9 млн. куб. м води, але подальше скидання несе загрозу ресурсу питної води Харківської області. У зв'язку з цим з 3 серпня попуск води був припинений і буде відновлений тільки після поповнення водних запасів у вересні. В даний час в Краснопавлівському водосховищі 134 млн. куб. м води, Харківська область споживає в рік 60 млн. куб. м.