Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ефективність роботи Державної інспекції праці залежить від приведення її у відповідність до вимог Конвенції Міжнародної організації праці

Ефективність роботи Державної інспекції праці залежить від приведення її у відповідність до вимог Конвенції Міжнародної організації праці

В Харкові відбувся тренінг з проблемних питань діяльності Державної інспекції з питань праці та її територіальних органів. Захід організовано спільно Міжнародною організацією праці, Державною інспекцією України з питань праці та Харківською облдержадміністрацією. Участь у ньому взяли представники 10 областей України. Як повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма, ХОДА запропонувала ряд ініціатив, які кореспондуються з Конвенцією Міжнародної організації праці (МОП). Пропозиції стосуються забезпечення безперешкодного доступу до перевірки інспекторів праці; розробки та затвердження нового порядку проведення перевірок з урахуванням нових повноважень; вирішення питань кадрового та матеріально технічного забезпечення.

«Для того, щоб перевірки були ефективними, кожен інспектор праці повинен мати безперешкодний доступ до неї. Але у 2012 році у законодавстві була передбачена процедура погодження перевірки. Тобто, щоб зайти на підприємство, інспекція повинна в Києві погоджувати її, а це означає, що ефективність такої перевірки дуже низька. Тому вже сьогодні потрібно ухвалювати рішення про внесення змін до законодавства.

Крім того, державній інспекції праці надані нові повноваження, які стосуються сфери зайнятості населення, охорони праці, працевлаштування інвалідів та Закону про рекламу. Але ці повноваження не включені до порядку проведення перевірки, тому необхідно якнайшвидше затвердити новий порядок», - зазначив Ігор Шурма.

Також він підкреслив, що в Харківській області на 38 інспекторів припадає 250 тис. підприємств. Цей показник абсолютно не відповідає Конвенції МОП щодо кадрового забезпечення. Для приведення його у відповідність до нормативів таких інспекторів повинно бути 100. Крім того, зарплата інспекторів повинна бути такою, щоб мінімізувати ризики корупції, оскільки зараз рівень зарплати дуже низький.

Теги