Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Нормативи оптимального співвідношення культур у сівозмінах - це гарантія раціонального використання земельних ресурсів

Нормативи оптимального співвідношення культур у сівозмінах - це гарантія раціонального використання земельних ресурсів

Виступаючи на засіданні обласної міжвідомчої робочої групи з питань раціонального та ефективного використання земель, запобігання порушень земельного законодавства та з роз'яснювальної роботи щодо земельної реформи, директор Департаменту АПР ХОДА Віталій Панов підкреслив, що оптимальне співвідношення культур у сівозмінах - це гарантія раціонального використання земельних ресурсів, а значить, хороших врожаїв.

«Сьогодні дуже актуальне для нас питання приведення до науково обгрунтованих нормативів насичення сівозмін посівами соняшнику. 20,1% в структурі ріллі і 22% від усієї посівної площі - це в два рази більше оптимального нормативу насичення сівозмін цією технічною культурою. Ми розуміємо її важливість і перспективність для економіки сільськогосподарських підприємств, але для всього є розумна межа, адже надмірне захоплення цією культурою вже позначається на родючості грунтів області», - сказав Віталій Панов.

Згідно з нормативами, площа соняшнику в господарстві не повинна перевищувати 5-9%, проте в Лозівському районі соняшник займає 27,5% від площі ріллі, у Балаклійському - 26,6%, в Первомайському - 26,3%, в Ізюмському - 25, 4%, в Сахновщинському - 25,2%, у Зачепилівському - 23,7%.

Значно краще питання насичення структури посівних площ і дотримання науково обгрунтованих сівозмін вирішується в Нововодолазькому, Печенізькому, Дергачівському, Коломацькому, Валківському районах, де питома вага площі соняшнику не перевищує 10-15%.

«Це те питання, яким зараз, напередодні посіву озимих культур, треба впритул зайнятися в кожному районі, не залишивши без уваги жодне сільгосппідприємство. Тоді буде результат», - підкреслив Віталій Панов.