Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Харківській області проводяться заходи з відновлення гідрологічного режиму водних об’єктів

В Харківській області проводяться заходи з відновлення гідрологічного режиму водних об’єктів

Відбулося засідання профільної робочої групи з питань екології та природних ресурсів Харківського регіонального комітету економічних реформ. Під час засідання було розглянуто хід виконання заходів з дослідження замулення малих річок Харківської області та розробки заходів відновлення їх гідрологічного режиму, які фінансуються з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища та виконуються Українським науково-дослідним інститутом екологічних проблем УкрНДІЕП.

Гідрологічний режим малих річок області та їх водозбірних територій зазнав значних антропогенних змін внаслідок недотримання норм землекористування у водоохоронних зонах, надмірної зарегульованості стоку та інших чинників. На фоні, як традиційної для лісостепу обмеженості водних ресурсів, так і сучасних кліматичних особливостей, це спричинило низку екологічних проблем, які призвели до негативних наслідків для людської діяльності та стану довкілля. Суттєвим чинником у цьому аспекті є замулення малих річок, що призводить до ускладнення їх підземного живлення, зниження водності, як їх самих, так і великих річок, до яких вони впадають, погіршення якості води, підтоплення прилеглих територій тощо.

За інформацією УкрНДІЕП, інститутом ведуться роботи з дослідження замулення та розробки заходів із відновлення гідрологічного режиму малих річок Харківської області. Основною метою роботи є наукове обґрунтування водоохоронних заходів щодо відновлення і покращення гідрологічного режиму малих річок області. Зазначена робота пов’язана із ходом виконання Програми збереження малих річок Харківської області до 2016 року.