Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Районні спостережні комісії дотримуються вимог чинного законодавства та забезпечують виконання покладених на них завдань

Районні спостережні комісії дотримуються вимог чинного законодавства та забезпечують виконання покладених на них завдань

Сьогодні відбулося чергове засідання Харківської обласної спостережної комісії, консультативно-дорадчого органу ХОДА, під головуванням заступника голови Харківської обласної державної адміністрації, голови Харківської обласної спостережної комісії Олега Анпілогова.

У ході засідання членами обласної спостережної комісії були розглянуті наступні питання:
1. Про стан роботи районних спостережних комісій за 2012 рік та I квартал 2013 року.
2. Про стан організації соціальної та виховної роботи з неповнолітніми в Курязькій виховній колонії імені А.С. Макаренка.
3. Про стан роботи органів праці та соціального захисту населення з особами, звільненими з місць позбавлення волі.
4. Про стан організації лікування ув’язнених, які перебувають під вартою у місцях позбавлення волі пенітенціарної системи Харківської області.

Як зазначив у ході засідання заступник голови ХОДА, голова Харківської обласної спостережної комісії Олег Анпілогов, одним з основних завдань обласної спостережної комісії є надання методичної допомоги районним спостережним комісіям, що утворені районними державними адміністраціями, та у разі делегування таких повноважень – виконавчими комітетами міських (за винятком міст районного значення) рад, а також контроль за їх діяльністю, узагальнення та поширення досвіду їх роботи, розроблення та затвердження форм звітності спостережних комісій.

«Ми заздалегідь провели аналіз роботи, системно відпрацювали діяльність районних спостережних комісій. У ході розгляду цього питання було встановлено, що в цілому районні спостережні комісії дотримуються вимог чинного законодавства та забезпечують виконання покладених на них завдань», - акцентував Олег Анпілогов.
Також у ході засідання обласною спостережною комісією ухвалено рішення ввести в подальшу роботу практику систематичного заслуховування на чергових засіданнях комісії звітів 2-3 голів районних спостережних комісій, з попереднім виїздом на місце з метою вивчення їх роботи.

У ході розгляду інших питань порядку денного на засіданні обласної спостережної комісії були ухвалені наступні рішення:
- про необхідність неухильного виконання вимог чинного законодавства під час підготовки засуджених до звільнення, а саме: подальшого вирішення їх трудового та соціально-побутового облаштування та інтеграції в суспільство у відповідності з вимогами чинного законодавства України;
- про звернення обласної спостережної комісії до керівництва управління Державної пенітенціарної служби України в Харківській області щодо створення у Курязькій виховній колонії імені А.С. Макаренка дільниці соціальної адаптації неповнолітніх засуджених.

Окремим питанням було розглянуто інформацію голови обласної спостережної комісії Олега Анпілогова про стан дотримання прав засуджених, які перебувають під вартою в місцях позбавлення волі пенітенціарної системи області, на якісну медичну допомогу, а також з питань організації їх лікування.

У загальній структурі захворюваності осіб, які перебувають під вартою в установах виконання покарань області, хвороби, пов’язані з серцево-судинною системою та головним мозком, є домінуючими. Однак, як при поступленні, так і в подальшому, під час відбування покарання, вказані хвороби в обов’язковому порядку не діагностуються, а, відповідно, лікуються лише у разі ускладнень з можливим летальним результатом.

Було відзначено недостатній рівень забезпеченості установ пенітенціарної системи області медичним персоналом та медичним обладнанням для своєчасного виявлення, діагностування та лікування хворих осіб. На теперішній час, загальна ступінь зносу та амортизації медичного обладнання та апаратури складає 60-90%.

У зв`язку з актуальністю цього питання членами обласної спостережної комісії ухвалено рішення про необхідність вивчення в ІІ півріччі поточного року стану забезпечення прав ув’язнених на медичну допомогу, організації їх належного лікування посадовими особами пенітенціарної системи Харківської області, з метою вжиття відповідних додаткових заходів, спрямованих на неухильне дотримання вимог чинного законодавства у цій сфері.