Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Державна інспекція сільського господарства приділяє особливу увагу контролю за використанням та охороною земель

Державна інспекція сільського господарства приділяє особливу увагу контролю за використанням та охороною земель

На Держсільгоспінспекцію в Харківській області, як територіальний орган Держсільгоспінспекції України, покладені завдання по здійсненню державного нагляду (контролю) у сфері якості та безпечності сільськогосподарської продукції, технічного нагляду, насінництва та розсадництва. Особливу увагу в діяльності інспекції приділено державному контролю за використанням та охороною земель.

Як зазначив перший заступник начальника Державної інспекції сільського господарства в Харківській області Руслан Голубенко, одним з основних напрямів діяльності інспекції є проведення перевірок щодо фактичного стану впровадження проектів землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь, а також стосовно дотримання вимог таких проектів. Ключовим питанням здійснення моніторингу фактичного використання земель є проведення їх інвентаризації.

«Станом на червень поточного року землевпорядники Харківської області провели інвентаризацію земель рекреаційного (на площі 923 га) та лісогосподарського (187,5 тис. га) призначення. Щодо земель оздоровчого та історико-культурного призначення, інвентаризація була завершена відповідно на 140 та 87 га земель. У межах населених пунктів Харківщини спеціалісти здійснили інвентаризацію земель водного фонду на площі 1,228 тис. га та земель рекреаційного призначення – 810 гектарів. На сьогодні роботи з інвентаризації земель лісогосподарського та оздоровчого призначення фахівці провели відповідно на 678 та 64 гектарах земель. Згідно форми 6-зем площа земель Харківської області складає 3,1 млн. га, інвентаризацію (згідно вказаних даних) проведено на площі 4,1 тис. га, що складає 0,001 % від земель області», – повідомив він.

Руслан Голубенко додав, що зазначені матеріали інвентаризації земель можуть і мають лягти в основу заходів моніторингу як засобу реалізації державної політики.