Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині вживаються заходи щодо недопущення виникнення вогнища африканської чуми свиней

На Харківщині вживаються заходи щодо недопущення виникнення вогнища африканської чуми свиней

Сьогодні в Дергачівському районі області відбулися обласні навчання з оперативного реагування на випадок виникнення вогнища африканської чуми свиней. У навчаннях взяли участь заступник голови ХОДА Юрій Сапронов, в.о начальника Головного управління ветеринарної медицини в Харківській області Олександр Тертишник, глави прикордонних районів та представники інших районів області. Навчання складалися з двох частин: теоретичної та практичної. У ході теоретичної частини була роз'яснена загальна ситуація з виникненням вогнищ африканської чуми свиней в Російській Федерації, зокрема, в Білгородській області. Також присутнім на навчаннях розповіли про заходи, які необхідно вжити для недопущення виникнення вогнища АЧС.

Практична частина проходила на одному з сільгосппідприємств Дергачівського району, де був відпрацьований сценарій виникнення вогнища африканської чуми свиней у фермерському господарстві і відтворювалися всі організаційні, ветеринарно-санітарні та господарські заходи щодо ліквідації осередку африканської чуми свиней в зоні загрози.

«Ситуація щодо африканської чуми свиней на території Російської Федерації з кожним роком ускладнюється. На території Російської Федерації зареєстровано вже 89 випадків захворювання на африканську чуму свиней в чотирьох територіальних округах. Тепер африканська чума свиней з'явилася на території Білгородської області. Це для жителів Харківщини найнебезпечніше. Так близько, менше 70 км від реального вогнища, Харківська область ще не була. У зв'язку з цим ми повинні зробити все, щоб не допустити виникнення африканської чуми свиней на території Харківської області. Однією з основ недопущення розповсюдження цієї хвороби є своєчасне виявлення інфекції і робота відповідно до плану оперативних дій. На що і спрямовані сьогоднішні навчання», - сказав Юрій Сапронов.

За його словами, хоча ці навчання пройшли на обласному рівні, практично у всіх районах області вже відбулися аналогічні заходи і ведеться масштабна роз'яснювальна робота з населенням – по приватних подвір'ях, які тримають худобу.