Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові давно відроджено ім'я першого винахідника кінематографа Йосипа Тимченко

У Харкові давно відроджено ім'я першого винахідника кінематографа Йосипа Тимченко

Сьогодні під час брифінгу директор Департаменту масових комунікацій Харківської ОДА, заступник голови оргкомітету Міжнародного фестивалю короткометражного кіно «Харьковская сирень» Вікторія Маренич заявила, що «Харьковская сирень» – єдиний міжнародний кінофестиваль, який у рамках своєї діяльності займається науково-дослідницькою роботою. За її словами, в результаті такої роботи в рамках кінофестивалю «Харьковская сирень» видаються книги про видатних харків'ян, чиї імена з часом були забуті. Наприклад, в рамках IV Міжнародного кінофестивалю «Харьковская сирень» була презентована книга про першого винахідника кінематографа, нашого земляка Йосипа Тимченко. Історичну працю «Механік-винахідник Йосип Тимченко в документах і спогадах» представили співавтори – Володимир Миславський і Віктор Гергеша.

«Головною ідеєю Міжнародного кінофестивалю «Харьковская сирень» є відродження забутих імен видатних харків'ян. Я хочу відзначити, що «Харьковская сирень» – єдиний міжнародний кінофестиваль, який проводить величезну дослідницьку роботу, в результаті якої видає книги про видатних особистостей. Ці книги є унікальними, тому що тільки ми ними володіємо. Безумовно, ми ці книги розсилаємо по всіх бібліотеках. Ми також готові піднести в дар цю книгу і керівникам групи Одеського міжнародного кінофестивалю, які говорять про необхідність повернення імені винахідника кінематографа – Йосипа Тимченко. Дуже здорово, що і Одеський міжнародний кінофестиваль теж звернув увагу на видатних українців, які зробили перші кроки в кінематографі», – зазначила Вікторія Маренич.

Крім цього, додала вона, в рамках IV Міжнародного кінофестивалю «Харьковская сирень» в Харкові за адресою: Московський проспект, 10/12 на будівлі, де знаходилися механічні майстерні імператорського університету, була відкрита меморіальна дошка Йосипу Тимченку. Саме тут свого часу працював талановитий механік-винахідник.